#

Sarı mı? Nerede Yaşadığınıza Göre Değişir

Bilim Dalları
Etiketler

Sarı renk, genelde mutlu ve neşeli hislerle ilişkilendirilse de, yeni bir araştırma, bunun herkes için geçerli olmadığını iddia ediyor.

Bunda hangi faktörlerin etkili olduğunu merak eden bilim insanları, fiziksel çevremizin, renklere dair hislerimizi nasıl etkilediğini araştırdı. Mesela, Kuzey Afrika’nın çöllerinde yaşayan Bedeviler ile, Norveç fiyordlarında yaşayan kuzeyliler, sarı renk hakkında aynı duygulara mı sahipti?

Araştırmacılar, renk-duygu ilişkisine bağlı çıkarımlar yapmak amacıyla, 55 ülkeden 6625 kişiyi kapsayan bir çalışmanın verilerini inceledi. Devam etmekte olan bu araştırmaya katılanlar, 12 farklı rengin, mutluluk, neşe, korku ve utanç gibi farklı duygularla ilişkisini puanlıyor.

Ekip, yalnızca sarı renkle ilgili verileri inceledi ve farklı etmenlerin, sarı rengin yarattığı duyguları nasıl etkilediğini analiz etti. Bu etmenler arasında, günlük güneş ışığı miktarı, güneşli günlerin sayısı, yağış miktarı gibi iklim koşulları vardı. Sarı rengin insanlara ne hissettirdiğine ilişkin iki önemli etken ortaya çıktı: ekvatordan ne kadar uzakta yaşandığı ve yıllık yağış miktarı.

Yani, ekvatordan ne kadar uzak yaşıyorsanız, sarı rengi o kadar çok seviyorsunuz: Mısır’da, sarı rengi neşeyle ilişkilendirme oranı %5,7’yken, Finlandiya’da bu oran %87,7. İkisinin ortasında, ılıman iklime sahip ABD vatandaşları için ise, %60-70 arasında.

Sarı rengin, genelde güneş, çiçekler ve yaz aylarını simgelediği için, mutluluk ve heyecan gibi canlı ve enerjik hisler uyandırdığı bildirildi.

Araştırmacılar, mevsim değişikliklerini de hesaba katarak, belirli bir ülkede yaşayan insanlar için yaz ve kış ayları arasında herhangi bir fark olup olmadığını da inceledi. Havalar mevsimsel olarak değişse de, sarı renk hakkında beslenen duygu ve düşünceler oldukça sabit.

Söz konusu araştırmaya katılmak isterseniz, şu adresteki anketi doldurabilirsiniz.

REFERENCES

  • 1. https://www.sciencemag.org/news/2019/10/what-makes-people-happy-when-skies-are-gray-color-yellow?utm_campaign=news_weekly_2019-10-04&et_rid=527298681&et_cid=3017053
  • 2. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0272494419303469