#

Robot Cerrahınız Operasyona Hazır

Bilim Dalları
Etiketler

Geçtiğimiz ocak ayında, ilk defa bir robot, hiç insan müdahalesi olmadan bir yumuşak doku laparoskopi operasyonu tamamladı. Hem de uzmanlara göre insan cerrahlardan çok daha başarılı biçimde! Fakat hastanın bir domuz olduğunu belirtelim. Böyle bir operasyonun insanlar üzerinde gerçekleştirilebilmesi için oldukça karmaşık bir izin sürecinden geçmesi gerekecek, yani robot cerrahlar görmemize daha zaman var. John Hopkins Üniversitesi araştırmacıları tarafından geliştirilen Smart Tissue Autonomous Robot (STAR) adlı makinenin, insanlar üzerinde tam otomatik cerrahi operasyon gerçekleştirmek için önemli bir adım olduğu belirtiliyor.

Yumuşak doku operasyonları robotlar için oldukça zorlu, çünkü operasyonlarda her an öngörülemez bir gelişme yaşanabiliyor ve beklenmedik engellerin üstesinden gelebilmek için duruma hızla uyum sağlayabilmeleri gerekiyor. STAR sistemi, operasyon planını gerçek zamanlı olarak değiştirebiliyor. Araştırmacılardan Hamed Saeidi, “STAR’ı özel kılan şey, yumuşak doku üzerinde yürütülecek bir operasyonu minimum insan müdahalesi ile planlayan, gerekirse değiştiren ve yürüten ilk robotik sitem olması’’ diyor.

STAR, iki bağırsak ucunun birbirine bağlanması anlamına gelen anastomoz prosedürü üzerine uzmanlaştığı belirtiliyor. Şimdiye kadar bu işlemi dört domuz üzerinde başarıyla tamamlamış. Bu operasyonun mide ve bağırsak (gastrointestinal) cerrahinin en zorlu aşamalarından biri olduğu düşünülüyor, çünkü en küçük hata, yanlış atılan bir dikiş veya titreme, hastanın hayatını tehlikeye atacak bir kaçağa yol açabiliyor. Yüksek düzeyde hassasiyet ve tekrar eden hareketler gerektiren bir işlem. Araştırmacılardan makine mühendisi Axel Krieger’a göre, bu sayede hastalar cerrah becerisinden bağımsız olarak çok daha başarılı tedavi edilebilecek. Krieger, tıbbi müdahalelerde laporoskopi uygulamalarının gittikçe daha fazla yer bulmasıyla, bu amaçla kullanılacak robotik sistemlerin de öneminin artacağını öngörüyor.

 

REFERENCES

  • 1. https://hub.jhu.edu/2022/01/26/star-robot-performs-intestinal-surgery/
  • 2. https://www.sciencedaily.com/releases/2022/01/220126143954.htm