#

Robot Arılar Uzayda

Bilim Dalları
Etiketler

19 Nisan günü Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) kenetlenen Cygnus uzay aracının taşıdığı kargolar arasında iki özel yolcu da vardı. Honey ve Bumble adındaki iki küçük robot uzay istasyonu ekibine katılarak görevlerine başladılar.

“Astrobees” (uzay arıları) olarak adlandırılan bu görev robotları bilim kurgu filmlerinde rastlanacak türden yardımcılar. 30 cm3 büyüklüğünde, kendi başlarına uçabilen bu küçük robotlar envanter tutmak, astronotları ve deneyleri kaydetmek ve kendi araştırma projelerini yürütmek gibi görevlerle meşgul olacaklar.

Küp şeklindeki robotlar, uzay istasyonunun mikro yerçekimi ortamında hareket etmek için elektrikli fan kullanacaklar; ayrıca hem ISS’in üç boyutlu haritasını oluşturmak için hem de gezinirken etraflarını algılamaları için kullanacakları altışar kameraya sahipler. Yer kontrol de arılara kumanda ederek deneylerde gözleri ve kulakları olarak kullanıp, daha önemli görevleri olan astronotları kameramanlıktan kurtaracaklar. Çok becerikli olmasa da kimi ekipmanı tutup hareket ettirecek basit ellere de sahipler.

Uzay arılarının ilk görevleri üzerlerindeki tarayıcılarla istasyonda RFID (radyo frekanslı kimlik bilgisi) çiple etiketlenmiş her cismi kayıt altına almak, böylece astronotları karışık uzay istasyonu ortamında kaybolan malzemeler konusunda rahatlatmak.

Robotların sonraki önemli işlerinden biri de uzay istasyonundaki çalışan mekanizmaların sesini dinleyip otomatik öğrenme yoluyla analiz etmek. SoundSee (sesle görmek) adı verilen bu projede amaç sesleri dinleyip analiz ederek istasyondaki makinelerin en verimli şekilde çalıştığından emin olmak. Gelecekteki uzay gemilerinde, Astrobee’ler gibi robotlar gemiyi problemlere karşı izleyip dinleyebilir ve astronotlar bulunmasa bile uzay aracının sistemlerini kontrol edebilir.

Bu görevlerin yanında Astrobee robotları, astronotların ve robotların uzayda birlikte nasıl çalışabileceği hakkında araştırmacıların daha fazla bilgi edinmelerine yardımcı olacak.

REFERENCES

  • 1. https://www.space.com/astrobee-robots-on-space-station.html
  • 2. https://astronomy.com/news/2019/04/robot-astrobees-honey-and-bumble-report-for-duty-on-the-iss