#

“Robonot” bacaklarına kavuşuyor

Bilim Dalları

Biraz cinsiyet ayrımcılığı gibi olacak, ama “insansı” (android) uzay robotuna bakarken bilinçaltında insan onu bir “adam” olarak algılıyor. Uçuşan saçları ve başka dişi özellikleri olmadığından mıdır nedir, NASA’nın, 2011 yılından beri Uluslararası Uzay İstasyonu’nda “görevli” uzay robotu ya da popüler adıyla Robonot, resmi adıyla R2, bir erkeğe benziyor -bir nevi…

 

Şimdiye kadar R2 hava akımının hızını kontrol etmek, tutamakları temizlemek gibi rutin ve sürekli tekrarlanan işleri yapıyor, ara sıra da istasyon personeli tarafından uzaktan kumandayla kullanılıyordu. 

Halen çalışma tezgâhına sabitlenmiş belden yukarısıyla  “idare eden” robot, Nisan ortasında istasyona ulaştırılan özel tasarımlı “tırmanış bacakları”yla yakında ilk adımlarını atacak. Böylece yerine getirmek için tasarlanmış olduğu işlerin çerçevesini genişleterek “etten kemikten” meslektaşlarını rutin işlerden kurtarıp araştırma ve deneylere odaklanmalarını sağlayacak.

Çok eklemli (ve dizleri terse de bükülebilen) bacaklar, robonota istasyon duvarlarına tırmanma ya da tamirat, yeni parçaların montajı, eskilerin sökülmesi gibi araç-dışı etkinlikler için yeterli hareket olanağı vermek için tasarlanmış. Deneysel androidin insana en az benzeyen tarafıysa, hortuma benzeyen bacaklarının ucunda ayak yerine geçecek uzuvlar. Ancak, “eylemleyici” (efektör) diye adlandırılan bu uzuvlar, istasyon içindeki mikrokütleçekim ortamında pek bir işe yaramayan insan ayaklarından daha hünerli ve kullanışlı. Astronotlar için ağırlıksız ortamda “uçarken” istasyon içinde oraya buraya gidebilmeleri için her yere yerleştirilmiş tutamakları kavrayabilmeleri ya da soketlere girebilmeleri için tasarlanmışlar. 

Geleceğin R2’lerinin -ya da 3’lerinin 4’lerinin …- uzak asteroidlere gönderilen araçları kullanmaları ya da tehlikeli başka ortamlarda çalışmaları; sonunda da Mars üzerindeki çalışmalarda görev alarak uzayın keşfinin derinleştirilmesine yardımcı olmaları öngörülüyor. 

 

REFERENCES

  • 1. “Robonaut 2 Getting His Space Legs”, http://www.nasa.gov/mission_pages/station/main/robonaut.html#.U1EuSaIa18E