#

Plüton’da Gizemli Benekler

Bilim Dalları

Ekvator kuşağında dizili bir örnek lekeler…

Cüce gezegen Plüton’a 14 Temmuz’daki teğet geçiş için yaklaşmakta olan Yeni Ufuklar uzay aracı, daha şimdiden Güneş Sistemi’nin bu gizemli gökcisminin beklenenden daha büyük sürprizlere gebe olduğunu gösterdi.

Araçtaki iki kamerayla elde edilen görüntülerde, Plüton’un yakın geçişte arkada kalacak yüzünde, ekvator kuşağı boyunca dizilmiş geniş lekeler görülüyor.  Bunların hemen göze çarpan özellikleri, büyüklükleri kadar neredeyse mükemmel dairesel biçimleri ve eşit mesafeyle dizilmiş olmaları.

NASA’daki Yeni Ufuklar ekibinden gökbilimciler, her biri yaklaşık 480 km çapa sahip beneklerin ne olduğu konusunda bir fikre sahip olmadıklarını, uzay aracı cüce gezegene yaklaştıkça, gizemin aydınlığa kavuşabileceğini belirttiler.

19 Ocak 2006 tarihinde fırlatılışından bu yana 9,5 yılda 5 milyar km yol kat etmiş olan Yeni Ufuklar, 14 Temmuz günü Plüton’un yalnızca 12.500 km yakınından geçecek.

Yeni Ufuklar, yakın geçişi sırasında Plüton’un atmosferinde bulutların olası varlığını da araştıracak.

Plüton’un sergilediği bir başka gizem de, yüzeyinin görece renkli olmasına karşılık, yukarıdaki fotoğraflarda görüldüğü gibi en büyük uydusu Charon’un oldukça gri bir yüzeye sahip bulunması. Cüce gezegenin Charon’dan başka Nix,  Hydra, Kerberos ve Styx adlı daha küçük dört uydusu daha bulunuyor. 

REFERENCES

  • 1. “New Horizons Color Images Reveal Two Distinct Faces of Pluto, Seriesof Spots that Fascinate”, NASA, 2 Temmuz 2015