#

Olanaksız Değilmiş! NASA Yakıtsız Motor Teknolojisini Doğruladı

Bilim Dalları

NASA’nın Houston’daki Johnson Uzay Merkezi’nden araştırmacılar, “olanaksız” denen “yakıtsız itki motoru” düşüncesini hayata geçiren bir deneyi başarıyla gerçekleştirdiklerini açıkladılar. Yeni deney ve araştırmalarla geliştirilmesi halinde yakıtsız itkinin, uzay araçlarını büyük ölçüde hafifleteceği ve bir Mars yolculuğunun süresini haftalar mertebesine indireceği düşünülüyor. Uzay araçları, uzay boşluğunda manevra yapabilmek için itki motorları (thruster) kullanıyorlar. Günümüz teknolojisiyle uzaya gönderilen araçların ağırlığının yarısını, bu manevra motorlarına güç sağlayan kimyasal yakıtlar oluşturuyor.

ABD’nin  Cleveland kentinde (Ohio) yapılan 50. Birleşik İtki Teknolojileri Konferansı’nda 30  Temmuz günü sundukları makalede araştırmacılar, deneyde mikrodalga demetlerini “kapalı RF (Radyofrekans) rezonans odacığı” denen bir vakum kabının duvarlarında 935 megahertz enerji düzeyine çıkararak 30-50 mikronewton ölçeğinde bir itki elde ettiklerini bildirdiler.

Araştırmacılar, 2013 Ağustos’unda gerçekleştirilen deneyin, “klasik manyetoplazmadinamiği kullanarak, kuantum boşluğu sanal plazması aracılığıyla itki sağlayacak momentum transferi    sağlanıp sağlanamayacağını belirlemeye yönelik” olduğunu belirtiyorlar.

Deneyde yapılan, mikrodalga fotonlarını uzay boşluğunda (burada RF rezonans vakum odacığında) sürekli ortaya çıkıp kaybolan sanal madde parçacık çiftlerinden sektirerek sağlanan itkinin, son derece duyarlı bir sarkaçla ölçülmesi.

Wired UK dergisi de İngiliz bilimci Roger Shawyer tarafından ortaya atılan “elektromanyetik itki” düşüncesi çerçevesinde oluşturulan teknolojiyi daha önce pratiğe aktaran Çinli araştırmacıların 720 mikronewton (72 gram) ölçeğinde itki elde ettiklerini, bunun da küçük bir manevra motorunu çalıştırmaya yeteceğini belirtmişti. 

REFERENCES

  • 1. “NASA validates “impossible” propellantless thruster”, www. wired. co.uk 31 Temmuz 2014
  • 2. “Anomalous Thrust Production from an RF Test Device Measured on a Low-Thrust Torsion Pendulum”, NASA Technical Reports Server, 28 Temmuz 2014