#

Neandertallerde Yamyamlık

Science Fields

Zorlu kışlar mecbur edince…

Belçika’da bir mağarada bulunan Neandertal kemikleri üzerindeki kesik ve ezilme izleriyle, kırıklar, Modern İnsanın Afrika’dan göç ederek Avrupa ve Asya’ya yayılmasıyla soyları ortadan kalkan bu insan türünden küçük toplulukların zorlu kış şartlarında zaman zaman av bulmakta zorlandıklarını ve çektikleri açlık nedeniyle yamyamlığa başvurduklarını gösteriyor.

Daha önce Fransa ve İspanya’daki bazı mağaralarda da benzer kanıtları ortaya çıkarılmış olmasına karşılık Neandertallerin kendi hemcinslerini yemelerine kuzey Avrupa’da şimdiye kadar rastlanmamıştı.

Antropologlar Dr Hélène Rougier ile Asier Gómez –Olivencia yönetimindeki yeni çalışmadaysa, Belçika’nın Goyet kasabası yakınlarındaki bir mağarada dört yetişkin ve bir çocuğa ait olduğu belirlenen çok sayıda Neandertal kemiği ortaya çıkarılmış.

Araştırmacılar, kemiklerin yaklaşık üçte biri üzerinde taş aletlerle yapılmış kesme ve sıyırma işlemlerini gösteren  çizikler belirlemişler. Bazı kemiklerinse içindeki iliğe ulaşmak üzere kırılmış olduğu da gözlenmiş. Bu izlerin, aynı mağarada bulunan at ve geyik kemikleri üzerinde de bulunması, bunların kemiklerden et sıyırma ve ilik çıkarma işlemlerinin izleri olduğu görüşünü güçlendiriyor.

Araştırmacıların ayrıca bazı ağır kemikler üzerinde saptadıkları ezilme, örselenme ve aşınmalarsa, bunların taş aletlere biçim verilmesinde ve keskin taraflarının bilenmesinde kullanıldığını gösteriyor.

Kemikler üzerinde yapılan tarihlendirme, buradaki Neandertal topluluğunun 40.500 – 45.500 yıl önce yaşadığını gösteriyor. Bu tarihlerde Afrika’dan çıkan modern insan türünün henüz Avrupa’ya ulaşmamış olması nedeniyle, izlerin işaret ettiği “kasaplık” işlemleri ancak Neandertallerin kendileri tarafından yapılmış olabilir. 

REFERENCES

  • 1. “The first evidence of Neanderthal cannibalism in northern Europe is discovered”, University of Basque Country, 7 Temmuz 2016