Sağlığımız için önem taşıyorlar…
Vücudumuzun binlerce çeşit yabancı organizmaya ev sahipliği yaptığı öteden beri biliniyor. Ayrıca bu işgalcilerin şişmanlığa yatkınlık, astım ve alerjiler üzerinde önemli etkileri olduğu da ortaya çıkarılmış bulunuyor. Bilinmeyense, misafirlerin sayısı. Topluca “insan mikrobiyomu” diye adlandırılan mikroorganizmaları teker teker saymak mümkün olamadığına göre, sayıları için verilen rakam, tahminlere dayanıyor.
Sayı konusundaki tahminler arasında kesin bir örtüşme olmasa da, en yaygın görüş, her vücut hücremize karşılık 10 yabancı organizma bulunduğu yönündeydi. Bu çıkarımın temelindeyse, ortalama bir bakterinin, ortalama bir vücut hücresinin yüzde biri boyutlarda olması bulunuyordu.
Şimdiyse, İsrail’deki Weizmann Bilim Enstitüsü’nden araştırmacılar, yeni bir hesaba dayanarak vücudumuzdaki yerli – yabancı dengesini bire bir oranına yaklaştırmış bulunuyorlar. Prof. Ron Milo yönetimindeki Weizmann araştırmacılarına göre insan hücreleri ve mikroplar için “ortalama” birer değer belirlemek yanıltıcı. Çünkü, örneğin kırmızı kan hücrelerinin boyutları, kas ya da yağ hücrelerininkinin yüzde biri kadar. Kalın bağırsaktaki mikroplarsa, ortalama alınan değerin dört katı boyutlarda.
Hesaplarını, farklı insan ve mikrobiyom hücrelerinin boyut ve ağırlıklarıyla, farklı insan organlarındaki yabancı organizmaların sayısına (en büyük sayı kalın bağırsakta) göre ayarlayan Milo ve ekibinin vardığı sonuç: Yaklaşık 30 trilyon insan hücresinden oluşan vücudumuz, 40 trilyon kadar “misafir” ağırlıyor!
REFERENCES
- 1. “Germs, humans and numbers: A new estimate revises our microbiome numbers downwards”, Weizmann Institute of Science, 28 Ocak 2016