#

Laboratuvar Çanağında Çekilen Acı

Bilim Dalları

Altı yıl süren çabaları süresince peş peşe gelen başarısızlıklardan yılmayan Harvard’lı araştırmacılar, sonunda insan ve fare deri hücrelerini laboratuvar çanağında acı algılayan nöronlara (sinir hücreleri) dönüştürmeyi başardılar (üstteki görsel).

Boston Çocuk Hastanesi’ndeki Harvard Kök Hücre Enstitüsü (HSCI)ile Harvard Üniversitesi Kök Hücre ve Rejeneratif Biyoloji Bölümü’nden (HSCRB) araştırmacılarca petri kaplarında geliştirilen hücrelerin, keskin acı ve yangı türü acılara yol açan uyartılara yanıt verdikleri açıklandı. Bu hücrelerle yapılacak çalışmaların, bireylerin acı eşiklerinin (acıya dayanma derecelerinin) ya da kronik acı çekme risklerindeki farklılıkların açıklanmasına ve daha etkili acı dindirici ilaçlar geliştirilmesine yardımcı olacağı düşünülüyor.

HSCI’nin Sinir Sistemi Hastalıkları Programı’nın eş yöneticisi Cliffoord Woolf’un ekibince oluşturulan acı algılayıcı sinirlerin, hem fiziki yaralanmalarca tetiklenen ve “aaah” türü acılara yol açan uyartılara hem de yangıyla tetiklenip, daha derinden, bastırılınca ortaya çıkan “oooff”  türü ağrı ya da hassasiyetlere yol açan uyartılara yanıt verdiği açıklandı.

Nature Neuroscience dergisinde yayımlanan çalışmayla ilgili bilgi veren Woolf, nöronların insanlarda farklı acı türlerine yol açan hem şiddetli hem de görece derin ve hafif uyartılara tepki vermelerinin, doğal nöronlar gibi işlev yaptıklarının kanıtı olduğunu belirtti.

Önce insan embriyonik kök hücrelerle başarısız deneyler geçiren ekip, daha sonra “yönlendirilmiş çok yetili kök hücre” ( iPSC) teknolojisinin gelişmesiyle açılım sağlamış ve bu teknoloiyle deri hücrelerini önce çok yetili kök hücrelere, ardından da acı algılayan nöronlara dönüştürmüş.  

REFERENCES

  • 1. “Pain in a dish”, Harvard University, 24 Kasım 2014