#

Köpek Sevmek Stresi Azaltıyor

Bilim Dalları
Etiketler

Köpekler. Sadık dostlarımız. Bazen kapıları tırmalar, etraftaki her şeyi yalayıp, üzerinde uyuyabilecekleri tüm eşyaları hiç çekinmeden sahiplenirler. Fakat, uzun bir günün ardından size sarılmaları ve kucağınıza koydukları sıcak patileri her şeye değer.

Bugünlerde Kuzey Amerika’daki üniversiteler stresli öğrencilere köpeklerle terapi hizmeti sunuyor. Stress and Health dergisinde yayımlanan bir çalışma, terapi için kullanılan köpeklerin üniversitelilerin stresini azaltabileceğini ileri sürüyor.

Çalışmada, British Columbia Üniversitesi’nde araştırma görevlisi olan Emma Ward-Griffin ve ekibi 246 öğrenciye yaptıkları anketle hayvanlarla yapılan terapilerin ruh sağlığı üzerindeki etkilerini incelediler. Terapi seansı süresince öğrenciler 12 köpekle istedikleri gibi oynamakta serbestlerdi; seanstan hemen önce ve sonra, ayrıca seanstan 10 saat sonra da birer anket doldurdular.

Çalışma sonuçları

Araştırmacılar, terapide sevimli köpeklerle vakit geçirdikten sonra öğrencilerin stres seviyesinde anlamlı oranda bir düşüş görüldüğünü bildirdiler. Ayrıca, terapiye girenler, köpeklerle vakit geçirmeyen kontrol grubundakilere oranla kendilerini daha mutlu ve enerjik hissettiklerini bildirdiler.   

British Columbia Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Stanley Coren şöyle açıklıyor, “Köpeklerle terapiye girmeyenlere kıyasla, giren öğrenciler 10 saat sonra bile daha az olumsuz duyguya sahip olduklarını ve daha az stresli hissettiklerini bildirdiler.”

Bu çalışma köpeklerle vakit geçirmenin kısa süreli faydalarının altını çiziyor olsa da, araştırmacılar olumlu etkilerin daha uzun sürebilmesi için yeni araştırmaların yapılması gerektiğini vurguluyor. Yine de araştırma, öğrencilerin bu sevgi aşığı hayvanlarla vakit geçirmelerinin özellikle final haftalarında çok faydalı olabileceğini gösteriyor.

Son olarak

UCLA Sağlık’ın (California Üniversitesi, Los Angeles) terapiye yardım eden hayvanlarla ilgili araştırma bulgularına göre, hayvanları sevdiğimizde serotonin, prolaktin ve oksitosin hormonlarının salgılanımı tetikleniyor. Tüm bu hormonlar iyi hissetmemizi ve rahatlamamızı sağlıyor.

Sınavlardan önce köpeklerle – ya da size mutluluk aşılayan başka bir hayvanla – vakit geçirmek rahatlamak için mükemmel bir yol olabilir.

REFERENCES

  • 1. Morrison, L. M. (2007). Health benefits of animal-assisted interventions. Complementary Health Practice Review, 12, 51-62. DOI: 10.1177/1533210107302397
  • 2. https://news.ubc.ca/2018/03/12/sit-stay-heal-study-finds-therapy-dogs-help-stressed-university-students/
  • 3. https://www.uclahealth.org/pac/animal-assisted-therapy