#

Kanatlı Dinozor

Bilim Dalları

Kanadalı paleontologlar, ünlü Jurassic Park filminde dev canavar Tyrannosaurus-Rex’in önünden kaçan devekuşu benzeri dinozorların, aslında filmdeki gibi pullarla kaplı çevik hayvanlar olmayıp, tüylere ve kanatlara sahip olduklarını gösterdiler.

Paleontologların Alberta kenti yakınlarında 75 milyon yıllık kayalarda buldukları fosiller, ornitomimid denen bir grubun üyelerinden Ornitomimus türünden iki yetişkin ve bir yavru dinozora ait. Beden ve kanat tüylerinin varlığını gösteren kanıtları içeren fosilleri inceleyen araştırmacılara göre bu hayvanların vücutları kısa, kanat benzeri yapılar haline gelmiş kısa kollarıysa uzun tüylerle kaplıydı.

Kanat benzeri tüylerin yalnızca iki yetişkine ait fosillerde bulunması ve yavruda görülmemesi, bunların dinozorların yaşamının ileri aşamalarında geliştiğini ortaya koyuyor. Ayrıca, uçamayacak kadar büyük bu dinozorlarda ilk kanatların görülmesi, bu yapıların ilk işlevlerinin uçmakla ilgili olmadığını, olasılıkla gösteriş yapmak ya da yumurtaları sıcak tutmak gibi üremeyle ilgili etkinlikler için kullanıldığını gösteriyor.

REFERENCES

  • 1. “Canadian researchers discover fossils of first feathered dinosaurs from North America”, Calgary Üniversitesi, 25 Ekim 2012