Kahve Ömrü (mü) Uzatıyor?
Kahve. En çok sevilen yasal ilaç, bir yazarın sadık dostu, sevdiğinize sarılmak gibi bir şey…
Kahvenin faydaları etrafında dönen bilimsel diyalog hiç bu kadar hararetli olmamıştı. Yeni yapılan multi-etnik, yani çok sayıda etnik kökeni barındıran bir çalışmada Güney California Üniversitesi araştırmacıları kahve tüketimiyle uzun ömür arasında bir bağlantı buldular. Dahası kahvenin kafeinli veya kafeinsiz olması önemli değil.
Etnik bağlamda en farklı çalışma
Araştırmacılar, farklı etnik kökene sahip 215.000 katılımcısı olan Multi-Etnik Kohort Çalışması’ndan veri kullandılar. Bu çalışma kanserle ilintili yaşam tarzına bağlı risk faktörlerini incelemek için yapılmıştı.
Güney California Üniversitesi Keck Tıp Okulu’ndan Doç. Dr. V. Wendy Setiawan ve ekibi bu çalışmada kahve tüketimiyle belirli ölüm nedenleri arasında bir ilişkinin olup olmadığını incelediler. Toplam 185.855 Afroamerikan (Afrika kökenli Amerikalı), Hawai yerlisi, Japon Amerikan, Latin ve beyaz kökenlilerden veri kullanıldı. Katılımcılar araştırmanın başında 45-75 yaş aralığındaydılar.
Kahve içme alışkanlıkları hem araştırma başında hem de ortalama beş yılda bir katılımcılar tarafından araştırmacılara bildirildi. Katılımcıların yüzde 16’sı hiç kahve içmediğini bildirdi, yüzde 31’i günde bir fincan içti, yüzde 25’i günde ikiyle üç fincan tüketti ve yüzde 7’lik grup günde dört fincanı aştı. Geriye kalanların rutin kahve alışkanlıkları yoktu.
Araştırmaya katılanların yüzde 31’i süreç içinde vefat etti. Ölüm sebepleri arasında kalp hastalığı ve kanser yer aldı. Buna rağmen, 16 yıllık veri takibi hayrete düşüren sonuçlar doğurdu.
Günde bir fincan
Yaş, cinsiyet, etnik köken, sigara alışkanlıkları, eğitim, var olan hastalıklar, yoğun fiziksel aktivite ve alkol tüketimi istatistik olarak kontrol edildiğinde, Setiawan ve ekibi kahve tüketiminin, düşük ölüm riskiyle ilintili olduğunu saptadı.
Günde bir fincan içenlerin kalp hastalığı, kanser, kriz, diyabet, solunum ve böbrek hastalıklarından ölme riskleri yüzde 12 daha azdı, günde üç fincan kahve içenlerinse bu hastalıklardan ölme riski yüzde 18 daha azdı. Ayrıca, kafeinsiz kahve için de sonuçlar aynıydı.
Dr. Setiawan, “Kahve içmenin ömrü uzatacağını söylemeyiz ama bir ilişki görüyoruz” dedi.
Daha fazla kahve içmeli (mi)?
Son 25 yıldır kahve, Dünya Sağlık Örgütü tarafından kanserojen madde olarak etiketlenmişti, fakat geçtiğimiz yıl güvenli listesine adım attı. O zamandan beri, kahvenin sağlığa faydalarıyla ilgili sağlam veriler birikmekte. Günlük kahve tüketimiyle kanser gibi hastalıklar arasındaki bağ o kadar zayıf ki, lezzetli bir fincan kahveyi yaşamınıza güvenle ekleyebilirsiniz. Sadece kahvenizi çok sıcak tüketmeyin, çünkü bazı araştırmalar sıcak içilen içeceklerin yemek borusu kanseriyle ilintili olduğunu gösteriyor.
REFERENCES
- 1. Park S, Freedman ND, Haiman CA, Le Marchand L, Wilkens LR, Setiawan VW. Association of Coffee Consumption With Total and Cause-Specific Mortality Among Nonwhite Populations. Ann Intern Med. [Epub ahead of print 11 July 2017] doi: 10.7326/M16-2472
- 2. http://news.usc.edu/124627/drinking-coffee-could-lead-to-a-longer-life-scientist-says/