#

Kaç Ağaç Türü Olduğuna İnanamazsınız!

Bilim Dalları
Etiketler

Muhtemelen meşe ağacını, çamı duydunuz. Peki Brezilya’daki jabuticaba’yı veya Meksika’daki boojum’u? Dünyadaki ağaç türlerinin detayı, çeşitliliği konusu çoğumuzun boyunu aşar. Bu yıla dek kaç tür olduğu konusunda uzlaşılamamıştı bile.

Araştırmacıların yakın zamanda yayınladıkları ilk küresel ağaç veritabanı (www.bgci.org/global_tree_search.php) bu konuya nihayet bir netlik getirecek. Çevrim içi olarak herkesin arama yapabileceği veritabanında 60.000’den fazla ağaç türü var! Tam sayı vermek gerekirse: 60.065.

Veritabanı için müzelerden, botanik bahçelerinden, tarım kuruluşlarından ve pek çok farklı kaynaktan derlenen bilgilere göre, dünyada en çok ağaç türüne sahip ülkeler, Brezilya, Kolombiya ve Endonezya. Her birinde en az 5.000 tür ağaç yaşıyor. Dünya ağaçlarının neredeyse yüzde 58’i ise endemik, yani sadece tek bölgeye özgü, başka yerde yetişmiyor. En fazla endemik türü Brezilya, Avustralya, Çin barındırıyor. Madagaskar, Endonezya, Yeni Gine gibi ada koşullarının türleşmeye yol açtığı bölgeler de tür açısından çok zengin.

Sürekli güncellenecek olan veritabanı yetkili ve ilgili kurum ve kişilerin ağaç çeşitliliğini gözlemleyebilmesi için büyük avantaj. Ayrıca, 2020’ye dek her ağaç türünün korunma statüsünü de izleyebilmemizi sağlayacak. 

REFERENCES

  • 1. http://www.sciencemag.org/news/2017/04/how-many-tree-species-are-there-more-you-can-shake-stick-new-database-reveals
  • 2. http://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/10549811.2017.1310049