#

“İkinci Deri” Kırışıklık Bırakmıyor

Bilim Dalları

Su kaybını önlemek ve deriden ilaç uygulamak için de kullanılabilecek…

ABD’de Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT), Massachusetts Hastanesi ve bazı kozmetik ürün laboratuvarlarından araştırmacılarca geliştirilen yeni bir polimer malzemenin 24 saat süreyle deriyi gerdiği, kırışıklıkları giderdiği gibi, egzama ve öteki bazı deri hastalıklarına karşı ilaç uygulamada da kullanılabileceği açıklandı.

“İkinci deri” adı verilen ve belli olmayacak kadar ince bir kaplama halinde deriye yapıştırılan silikon temelli malzemenin gözlerin altındaki torbaları düzelttiği, ayrıca yüzeyden su kaybını önleyerek deriyi nemli tuttuğu da açıklamada belirtildi. Living Proof adlı kozmetik ürünler laboratuvarıyla Olivo Lab adlı malzeme bilimi laboratuvarı araştırmacılarının katkılarıyla geliştirilen malzeme gerçek deriden daha esnek. Malzemenin bir potansiyel uygulaması da derinin Güneş’in zararlı morötesi ışınlarına karşı uzun sürelerle korunması.

Deri yaşlandıkça sertliği ve esnekliği azalıyor ve uzun süre güneş altında kalmak, bu süreci daha da hızlandırıyor. Dolayısıyla derinin vücudu aşırı sıcak ve soğuğa, toksinlere, mikroorganizmalara, radyasyona ve yaralanmalara karşı koruma yeteneği azalıyor.

Çalışmaları Nature Materials dergisinde online yayımlanan ekip, hem kozmetik hem de tıbbi uygulamalar için yaşlanmış deriye sağlıklı genç derinin özelliklerini yeniden kazandıracak ince bir koruyucu kaplama geliştirmek için 10 yıl önce çalışmalara başlamış.

Araştırmacılar önce silisyum ve oksijen atomlarının birbiri ardına dizildiği siloksan (siloxane) denen kimyasal bir yapıya sahip 100 kadar polimer çeşidi geliştirmişler. Bunların özelliği “çapraz bağlı polimer katmanı” (XPL) denen bir ağ oluşturabilmeleri. Ekip bunları teker teker deneyerek derinin görünümünü, sağlamlığını ve esnekliğini en çok yansıtan malzemeyi sonunda ortaya çıkarmış.

Kullanılan yöntemde deriye önce polisiloksan bileşenleri merhem şeklinde sürüldükten sonra, üzerine yine merhem şeklinde bir platin katalizör sürülüyor. Platin katalizör, polimerin deriye güçlü çapraz bağlı bir film olarak 24 saate kadar sürelerle yapışmasını sağlıyor. 

REFERENCES

  • 1. “New material temporarily tightens skin”, Massachusetts Institute of Technology, 9 Mayıs 2016