#

Gölgelerin Gücü Adına!

Bilim Dalları
Etiketler

Bilimkurgu hikâyelerinden alınmış bir fikir gibi görünse de, bilim insanları gölgeden elektrik üretebilen gerçek bir “Gölge Etkisi Enerji Üreticisi” (Shadow-Effect Energy Generator – SEG) prototipi geliştirmeyi başardılar.

Yeni sistem, elektrik üretmek için karanlık ve aydınlık arasındaki kontrastı kullanıyor.

Gölgeler genellikle yenilenebilir güneş enerjisi üretimi için bir sorun olsa da, burada aslında güç üretiminin devamı için kullanılıyorlar. Geliştiricilerine göre, tipik bir güneş pilinden daha ucuz olan teknoloji, az miktarda güç ihtiyacı olan, örneğin mobil cihazlarda, kullanılabilir.

Sistem tipik bir güneş pili malzemesi olan silikon levhası üzerine ince bir altın tabakası kaplanarak oluşturuluyor. Bir güneş pili gibi, silikon üzerine düşen ışık, elektronlara enerji verir. Altın tabaka ile, gölge etkisi enerji üreticisi, cihazın bir kısmı gölgede kaldığında bir elektrik akımı üretir.

Uyarılmış elektronlar silikondan altına sıçrarlar. Cihazın bir kısmı gölgede olduğunda, aydınlatılan metalin voltajı karanlık alana göre artar ve jeneratördeki elektronlar yüksekten düşük gerilime akar. Bu elektronları harici bir devre üzerinden göndermek, düşük enerji ihtiyacı olan cihazlara güç verebilecek bir akım oluşturur.

Ekip, SEG cihazının hareketli gölge koşullarında, benzer sıradan güneş pilinden iki kat daha verimli olduğunu keşfetti. Sabit gölgede veya güneşteyken oldukça verimsiz olan sistem, rüzgârda sallanan ağaç dalları veya hareketli bulutların altı gibi konumlarda basit bir dijital saati çalıştırabileceği deneylerle gösterildi.

Ekip, ışık toplamak için güneş pillerinden stratejiler ödünç alarak cihazın performansını artırmak için çalışıyor. Bu jeneratörlerin emdiği ışığı artırmak, gölgeleri daha iyi kullanmalarını sağlayacaktır.

Yayımlanan makalede ekip: “Maliyet verimliliği, sadeliği ve istikrarı ile SEG, özellikle binalarda akıllı sensör sistemlerini çalıştırmak üzere, ortam koşullarından yeşil enerji üretmek için umut verici bir mimari sunuyor ” diye bildiriyor.

REFERENCES

  • 1. https://www.sciencenews.org/article/new-device-can-produce-electricity-using-shadows
  • 2. https://www.sciencealert.com/this-device-is-able-to-generate-power-from-passing-shadows