#

Garip Kuyrukluyıldızla Randevu

Bilim Dalları

Neptün’ün yörüngesinin ötesindeki Kuiper Kuşağı adlı Güneş’in oluşum artıkları deposundan ya da çok daha uzaklardan  Güneş Sistemi’ni çevreleyen  Oort bulutu adlı küreden kopup zaman zaman Dünyamızın yakınlarından geçen kuyrukluyıldızlar genelde “kirli kartopları” diye tarif edilirler.

Ama Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) Rosetta adlı aracının önümüzdeki Ağustos ayı için randevulaştığı  67P/Churyumov-Gerasimenko adlı kuyrukluyıldız her ne kadar tozla kaplanmış olabiirse de, bir kartopu olmadığı kesin.

Ağustos içinde kuyruklu yıldızın çevresinde yörüngeye girip üzerine de bir sonda indirecek olan Rosetta’nın Dünya’ya gönderdiği son görüntüler, bir baş ve daha büyük bir gövdeyle daha çok bir kardan adamı andırıyor.

Gökbilimciler, bu parçalı görünümün, iki kuyrukluyıldızın birleşmesinden mi, yoksa kuyruklu yıldızın maruz kalmış olabileceği asteroid darbelerinden mi kaynaklanmış olabileceği konusunda bir şey söyleyemiyorlar.

Aracın 20 Temmuz’da gönderdiği son görüntülerde dikkat çeken bir özellik, “baş ve “gövde” arasındaki incelmiş “boyun” kısmının daha parlak görünmesi. ESA uzmanları, bunun o bölgeyi kaplayan malzemenin diğer yerlerdekinden farklı olmasından ya da bilinmeyen bir topografik etkiden kaynaklanabileceğini belirtiyorlar.

Beyaz bir yakaya benzeyen bölge için bir alternatif açıklama da o bölge kuyrukluyıldızın ağırlık merkezine denk geldiği için, göktaşı çarpmalarının kaldırdığı tozun, kütleçekiminin etkisiyle o bölgeye yığılıp daha düzgün ve dolayısıyla yansıtma katsayısı daha yüksek olan bir yüzey haline getirmesi.

Rosetta, kuyrukluyıldızla buluştuktan sonra yörüngesine girerek gövdesini ve Güneş çevresinden dolanırken geçireceği değişimleri  izleyecek, Araç ayrıca ilk kez olarak Philae adlı bir sondayı kuyruklu yıldız üzerine indirecek.

REFERENCES

  • 1. “New Views of The Rosetta Comet”, NASA Science, Temmuz 24, 2014