#

Enceladus’ta Ne Bulundu?

Bilim Dalları
Etiketler

Bilim insanları Satürn’ün uydusu Enceladus’un derinlerinden gelen gaz ve buhar bulutlarında yaşamın kimi temel taşlarının varlığını tespit ettiler.

2017’de yaklaşık 20 yıldır Satürn ve uydularını gözlemleyen NASA’ya ait Cassini uzay aracının bu önemli görevi, dev gezegene yaptığı bir dalışla sona ermişti. Bu süre boyunca topladığı zengin verilerin incelenmesine ise hâlâ devam ediliyor.

Yeni yapılan bir çalışmada Enceladus’un sıcak çekirdeğinden hidrotermal bacalarla taşınan ve buzlu yüzeyinin altındaki su ile karıştıktan sonra ve uzaya püskürtülen sıvı su, gaz ve buhar karışımı incelendi. Bu madde çıkışını araştıran ekip, zerreler üzerinde yoğunlaşmış organik moleküller buldu.

Azot ve oksijen taşıyan bu bileşikler, proteinlerin yapı taşları olarak görev yapan amino asitler gibi karmaşık moleküllerin oluşmasında kilit rol oynarlar. Proteinler olmadan, Dünya’da bildiğimiz anlamda yaşam, var olamazdı.

Yeryüzünde, okyanus tabanındaki hidrotermal bacalardan yayılan enerji veya sıcaklık, amino asit üreten bu tip reaksiyonları başlatmaya yardımcı olmaktadır. Bu bulgular ile bilim insanları, belki de Enceladus’ta da benzer bir süreç olduğunu ve uydunun yeraltı okyanusu altındaki hidrotermal bacaların, amino asitlerin oluşumuna yardımcı olabileceğini öne sürdüler.

Araştırma ekibini yöneten, Berlin Free Üniversitesi’nden Nozair Khawaja, açıklamasında “Koşullar uygunsa, derin Enceladus okyanusundan gelen bu moleküller, Dünya’da gördüğümüz reaksiyonların benzeri süreçlerde olabilir. Dünya dışında yaşam için amino asitlere ihtiyaç olup olmadığını henüz bilmiyoruz, ancak bu amino asitleri oluşturan moleküllerin tespit edilmesi yapbozun önemli bir parçası.” dedi.

Bu organik bileşiklerin bulunması hiçbir şekilde dünyadışı yaşamın keşfi demek değil. Ancak, amino asitlerin Enceladus üzerinde oluşup oluşmayacağını incelemek ve evrendeki yaşam arayışı açısından ne anlama gelebileceğini keşfetme yönünde başka bir adımdır.

REFERENCES

  • 1. https://www.jpl.nasa.gov/news/news.php?release=2019-197
  • 2. https://www.sciencealert.com/nasa-just-revealed-enceladus-really-does-contain-the-building-blocks-of-life