#

En Kalabalık Gökada

Bilim Dalları

Gökbilimciler Dünya’ya 54 milyon ışıkyılı uzaklıkta rekor nüfus yoğunluğunda cüce bir gökada keşfettiler. M60 adlı dev gökadanın yakınlarındaki cücenin 10 milyar yaşında ve 200 milyar Güneş kütlesinde olduğu hesaplanıyor.

M60-UCD1 diye adlandırılan cüce gökadanın en ilginç yanı, kütlesinin yarısının yalnızca 80 ışıkyılı çapında bir alana sıkışmış olması. Anlamı, bu bölgedeki yıldız yoğunluğunun, Güneşimizin bulunduğu bölgedekinin 15.000 katı olması. Yani, o gökadada yaşıyor olsaydık, gökyüzündeki yıldızları birbirlerine şimdi gördüğümüzden 25 kat daha yakın görecektik. Bu, Güneş ile en yakın komşusu olan, dört ışıkyılı uzaklıktaki Alfa Centauri arasındaki boşluğa 10.000 yıldızın girmesi demek. Michigan Eyalet Üniversitesi’nden Jay Straeder, “M60-UCD1’de bir yıldızdan diğerine gitmek, Samanyolu’na kıyasla çok daha kolay olur; ama yine de sahip olduğumuz teknolojiyle bu, birkaç yüzyıl alırdı” diyor. Oysa aynı teknolojiyle Dünya’dan Alfa Centauri yakınlarındaki  en yakın gezegene yolculuğun onbinlerce yıl süreceği hesaplanıyor.

Kalabalık cücenin bir başka özelliği de merkezinden yayılan şiddetli X-ışınları. Bu olgu için en anlamlı açıklama, merkezde 10 milyon Güneş kütlesinde  dev bir karadeliğin varlığı. Ancak, cüce gökadalarda dev kütleli karadeliklere rastlanmadığı için, M60-UCD1’in bir zamanlar kendinden 50-200 kat daha kütleli bir gökadanın dıştaki yıldızlarını yitirmesiyle açığa çıkan yoğun merkezi topağı olabileceği düşünülüyor.

Cücedeki metal (Gökbilim dilinde hidrojen ve helyumdan daha ağır tüm elementler) yoğunluğu, Güneş’tekilerle aynı düzeyde bulunması, gökbilimcilere göre M60-UCD1’ i gezegenlerin  ve üzerlerinde yaşamın oluşması için uygun bir ortam yapıyor.

REFERENCES

  • 1. “Astronomers discover densest galaxy ever”, Michigan State University.
  • 2. “NAA’s Hubble and Chandra finde evidence for densest nearby galaxy”, Chandra X-ray Center. ETİKETLER: