#

En Eski Fosiller Çok Daha Eski Olabilirler

Bilim Dalları
Etiketler

Dünya üzerinde canlılığın ilk ortaya çıktığı ortam koşulları nasıldı diye sorsak yanıtınız ne olurdu? Cevap vermeden önce bir kez daha düşünün; çünkü yeni keşfedilen mikrofosiller biraz daha farklı bir öykü anlatıyor. Araştırmacılar, Kanada’nın egzotik Nuvvuagittuq kuşağında buldukları fosillerin kemosentetik bakterilere ait ve 3,77 milyar yaşında olduklarını düşünüyorlar, yani şimdiye dek bilinen en yaşlı fosillerden 300 milyon yıl daha yaşlı!

Fosillerin yaşı doğrulanabilirse, en eski fosiller olarak kayda geçecekler ve gezegenimizde canlılığın kökeniyle ilgili bazı bilgilerin de elden geçirilmesi gerekecek. Fosillerin 4,28 milyar yaşında bile olabilecekleri belirtiliyor, yani Dünya’nın oluşumundan sadece 260 milyon yıl sonrasında ortaya çıkmış olabilirler.

Bu konuyla ilgili tartışmaların bilim dünyasında son derece popüler olmasının nedenlerinden biri de, kayaç jeolojisi. Çok eski kayaçlar ne yazık ki, jeolojik deformasyonlara uğruyorlar. Erozyon ve iklim koşulları etkisiyle fosillerin zarar görmesi, araştırmacıların binlerce yıl öncesine ait yaşam izlerini bulmalarını bile son derece güçleştiriyor.

Matthew Dodd liderliğindeki ekibin fosilleri çıkardığı yer, bir zamanlar okyanus tabanındaki hidrotermal ağızların bulunduğu bir bölge. Bu canlılar büyük olasılıkla ağızların etrafında toplaşarak çoğalmış ve enerji üretimi için ağızların kimyasını kullanmış, öldüklerinde de vücutları sudaki demirle kaplanmış ve zamanla fosilleşmişler.

Bu arada hatırlatalım, bir diğer araştırma ekibi tarafından Grönland’da bulunmuş olan ve yine yaklaşık 3,7 milyar yaşında olduğu düşünülen fotosentetik bakteri fosilleri de doğrulanmayı bekliyor. Her iki bulgunun da bu kadar eski oldukları doğrulanırsa, o zamana ait bu canlılık çeşitliliğini açıklayabilme yolunda cevap bulmayı bekleyen birçok yeni soru doğacak.

 

REFERENCES

  • 1. popularmechanics.com/science/environment/a25489/worlds-oldest-fossils-discovered-canada/
  • 2. nature.com/nature/journal/v543/n7643/full/nature21377.html