#

Diyabet Hastaları İğneden Kurtuluyor

Bilim Dalları

Geçici Dövme Glukoz Seviyesinin Ölçümü İçin İğnesiz Bir Seçenek Sunuyor!

Günümüzün en yaygın hastalıklarından biri olarak yüzlerce milyon insanı etkileyen diyabet, en fazla ölüme sebep olan hastalıklardan da biri. Bununla birlikte glukoz seviyesinin düzenli olarak ölçülmesi, hastalığı kontrol altında tutmak ve bağlantılı problemleri önlemek için şart. Ancak kendi kendine glukoz ölçümünün standart yöntemi parmağı iğne ile delerek kan almayı gerektirir. Acılı ve zahmetli olan bu yöntem yerine son yıllarda alternatifler üretmek amacıyla bazı çalışmalar yapılıyor.

2014 yılında ziyaretçi araştırmacı olarak bulunduğum California Üniversitesi San Diego (UCSD) Nanomühendislik Bölümü’nde Prof. Dr. Joseph Wang yönetiminde yürüttüğümüz proje sonucunda kan glukoz değerlerinin ölçülmesi için dövme şeklinde bir cihaz geliştirmeyi başardık.

Analytical Chemistry dergisinde yayımladığımız çalışmada*, kâğıt temelli bu geçici dövme ile deriye düşük düzeyde elektrik akımı uygulayarak kan glukoz seviyelerini ölçebildik. Epidermal teşhis için geliştirilen bu cihaz, ters iyontoforez adı verilen ve derinin en üst katmanı epidermise elektrik akımı uygulayarak glukozun deri dışına taşınmasını sağlayan yöntem ile glukozun tespitini gerçekleştiren enzim temelli bir elektrokimyasal biyosensörü birleştiriyor.

Biyosensörler, maddelerin spesifik tayini için enzim, membran veya antikor gibi biyolojik bileşenlerden yararlanan küçük aygıtlardır. Burada da glukoz ile seçimli bir şekilde etkileşime giren bir enzim ve bu etkileşim sonucu ortaya çıkan bir kimyasal maddeden dolayı oluşan sinyal ölçülerek, glukoz miktarının tespit edildiği bir sistem bulunuyor.

Sağlıklı gönüllülerde yapılan ilk testlerle glukoz seviyelerinin doğru bir şekilde ölçülebildiği kanıtlandı. Geliştirilen dövme kullanılarak ölçülen glukoz seviyeleri ile ticari bir glukoz monitörüyle elde edilen sonuçlar arasında fark gözlenmedi. Testler sırasında gönüllüler, ölçümde hissedilen hafif bir karıncalanma dışında herhangi bir rahatsızlık dile getirmediler.

Kullanım kolaylığı, esnekliği, ultra-inceliği ve giyilebilir özellikleriyle türünün ilk örneği olan bu cihaz, diyabet hastaları için invaziv olmayan (vücuda herhangi bir şekilde girilmeden) glukoz testinde gelecek vaat eden bir adım olarak görülüyor. 

Yakın bir gelecekte diyabet hastaları glukoz seviyelerini ölçmek için parmaklarını iğne ile delmek zorunda kalmayacaklar, bir dövme yapıştırmaları yeterli olacak.

REFERENCES

  • 1. A.J. Bandodkar, W.Jia, C. Yardımcı, X. Wang, J. Ramirez, J. Wang, Anal. Chem., 2015, 87 (1), 394–398.