#

COVID-19 Test Maskesi

Bilim Dalları
Etiketler

Dünya’nın sosyal ve ekonomik açıdan çalkalanmaya devam ettiği salgın günlerinde, koronavirüse karşı isabetli ve hızlı bir test yöntemi geliştirmek hâlâ önem taşıyor ve Japon bilim insanları bunu başarmış olabilir, hem de oldukça basit bir şekilde: virüs bulaştığı zaman parlayan yüz maskeleri. Uzun süren ve bazen de kesin sonuç vermeyen COVID-19 testlerinin yerini alması mümkün olacak mı henüz bilinmese de 2022’de kullanıma girmesi için girişimler başladı.

Buluşun ortaya çıkmasını sağlayan şey ise devekuşu yumurtaları. Kyoto Şehir Üniversitesi’nde görevli veteriner Prof. Dr. Yasuhiro Tsukamoto, yıllardır devekuşlarının bağışıklık sistemini inceliyor. Kuş gribi, alerjiler ve diğer hastalıkların tedavisi için potansiyel taşıyan devekuşu antikorlarının, COVID-19’a karşı da etkili olduğu tespit edilmiş. Böylece Tsukamoto ve çalışma arkadaşları, devekuşu yumurtalarından alınan antikorlar ile özel bir boya geliştirmiş ve yüz maskelerinin filtrelerini bu boya ile kaplamış. Sonra, denekler tarafından sekiz saat boyunca takılan maskelere mor ötesi ışık altında parlayan bir kimyasal madde sürülmüş ve COVID-19 enfeksiyonu taşıyan deneklerin taktığı maskelerin ağız ve burun bölgelerinin bu UV ışık altında parladığı belirlenmiş. Tsukamoto, kendisinin virüsü kaptığını da bu yüz maskesini kendi üzerinde denerken tespit etmiş.

Henüz yalnızca 32 denek ile yürütülen araştırmanın bir sonraki adımında 150 kişilik bir grup üzerinde deney yapılması planlanıyor. Ayrıca, maskeyi, üzerindeki virüsü tespit etmek için özel mor ötesi ışık gerekmeyecek biçimde geliştirmeyi umuyorlar.

‘‘Devekuşu antikorlarının seri üretimini düşük maliyetle yapabiliriz’’ diyen Tsukamoto, ‘‘İleride bunu herkesin rahatlıkla kullanabileceği basit ve ucuz bir test kiti haline getirmeyi umuyoruz’’ diye ekliyor.

REFERENCES

  • 1. https://www.theguardian.com/world/2021/dec/10/scientists-ostrich-cells-glowing-covid-detection-masks
  • 2. https://futurism.com/neoscope/mask-glow-exposed-coronavirus
  • 3.