#

Bilimsel Uyarı: Suya Yatırın

Bilim Dalları
Etiketler

Pirinç ve arsenik arasındaki ilişkiyi keşfeden bilim insanları uyarıyor. Pilavı o şekilde pişiriyorsanız, kendi kendinizi zehirliyorsunuz.

İngiltere bugünlerde piyasadaki hazır bebek mamalarının yarısında tespit edilen arsenik dozu nedeniyle şaşkınlık içinde; kötü haber manşetlerde ve söz konusu pirinç olduğu için, işin ucu bize de dokunuyor. Meğer mutfağımızın vazgeçilmez bileşeni, bir arsenik deposuymuş!

Yakınlarda yapılan bir araştırma, yaygın pilav pişirme yönteminin bizi pirinçte tehlikeli oranda bulunan arsenik dozuna maruz bıraktığını ortaya koydu. Araştırmaya göre, pirinci yıkamadan yumuşayana dek tencerede haşlamak, bizi içerisindeki endüstriyel toksin ve böcek ilacı kalıntılarından korumuyor. Önceden pirinçte bulunan toksinlerin, pişirilme esnasında yok olduğu düşünülüyordu. Fakat bu yeni araştırma gösteriyor ki, pilav o kadar da masum değil.

Araştırmayı yürüten Belfast, Queens Üniversitesi'nde biyoloji bilimleri profesörü Andy Meharg, BBC'de yayınlanan bir sağlık programı için pirinci, içindeki arsenik oranını analiz etmek üzere üç farklı şekilde pişirdi.

Ne yazık ki su ve pirincin ikiye bir oranda kullanıldığı geleneksel pilav pişirme yöntemimizin, en fazla arsenik içeren yöntem olduğu ortaya çıktı. Buna karşın pirinci, beş misli su kullanarak pişirme yöntemi arsenik seviyesini yarıya düşürdü. Pirincin gece suda bekletilmesi ise içerisindeki toksin miktarının yüzde 80 oranında azalmasını sağladı.

Arseniğin bebeklerin bağışıklık ve zekâ gelişimini doğrudan etkilediğini belirten Prof. Meharg, pirinçte kalp hastalıklarından, diyabete, hatta kanser gibi ölümcül hastalıklara bile yol açabilecek kadar toksin bulunduğunu söyledi.

Toprakta doğal olarak bulunan arsenik bütün gıdalara bir miktar geçiyormuş ama pirinç, sulak arazilerde yetiştiği için fazla miktarda arsenik emerek diğer gıdalardan 10 hatta 20 kat daha fazla toksin içeriyormuş. O yüzden en güvenlisi, pirinci bir gece önceden suya yatırmak.

REFERENCES

  • 1. http://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/health-news/rice-cooking-arsenic-traces-poisonous-boil-water-away-drain-excess-danger-food-a7568436.html?cmpid=facebook-post
  • 2. http://pure.qub.ac.uk/portal/files/13438091/Inorganic_arsenic_in_rice_based_products_for_infants_and_young_children.pdf