#

Bilimcilerin de Favorisi Dylan

Bilim Dalları

Bilim insanlarının en çok alıntıladıkları besteci, yorumcu ve söz yazarı Bob Dylan, gün geldi o şarkı sözleriyle Nobel Edebiyat Ödülü’nün sahibi oldu. “Amerikan şarkı geleneğine yaptığı yenilikçi şiirsel katkılar” sayesinde aldı bu ödülü. En sürprizli Nobel’di bu belki de, olasılık hesapları dahilinde de değildi muhtemelen.

Dylan’ın şarkı sözleri şimdiye dek yüzlerce bilimsel makalede alıntılandı veya yorumlandı. Üstelik sadece biyomedikal araştırma literatüründen bahsediyoruz. BMJ’de yayımlanan 2015 raporuna göre, Dylan şarkılarına referans vermesi muhtemel 727 araştırma makalesi bulunuyor. Bunlardan kimi “belki” olsa da, 213’ü referans konusunda kuşkuya yer bırakmıyor.

En erken tarihli makale 1970 yılına ait ve The Journal of Practical Nursing’de yayımlanmış. Makalenin başlığı, 1964 tarihli Dylan şarkısı “The Times They Are a-Changin”. “Değişmekte Olan Zaman” diye Türkçeleştirebiliriz. Bu satırın en çok alıntılanan Dylan şarkı sözü olduğu söyleniyor; onlarca makale başlığında kullanılmış.

2014’te, Stockholm’deki Karolinska Enstitüsü’nden bir grup bilim insanı da, neredeyse yirmi yıldır makalelerinde en çok kimin Dylan’dan alıntı yapacağına dair yarıştıklarını itiraf ediyor. Araştırmacılardan Jon Lundberg ve Eddie Weitzberg, bu yarışın Nature Medicine’de yayımlanan 1997 tarihli bir makaleyle başladığını söylüyor. Makale başlığı: “Nitric Oxide and Inflammation: The Answer is Blowing in the Wind.” Türkçesiyle, “Azot Oksit ve Enflamasyon: Cevabı Esen Rüzgârda.”

Makalenin yazarları, başlık konusunda tereddüt bile etmemişler. Dediklerine göre, Dylan’ın yazdığı ve Peter, Paul and Mary tarafından seslendirilen 1963’ün hit, şimdinin kült şarkısı “Blowin’ in the wind”, azot oksit gazının solunum sistemi ve bağırsaklardaki ölçümüne odaklanan makalelerinin başlığı için “cuk oturmuş”. İş giderek ilginçleşiyor… O zaman Eddie Weitzberg, Dylan’ın şarkısının muhteşem olduğunu ve kesinlikle Nobel Edebiyat Ödülü’nü hak ettiğini düşünmüş. Dileği 54 yıl sonra gerçekleşmiş!

REFERENCES

  • 1. http://www.sciencemag.org/news/2016/10/bob-dylan-songwriter-scientists-love-quote-just-won-nobel-prize
  • 2. http://ki.se/en/news/here-comes-the-story-of-the-dylan-fans