Bazıları 2101’i Göremeyecek
''Yaşayan her 5 türden 1'inin soyu tükenme tehdidi altında. Bitki ve hayvan türlerinin yarısına yakını ise bir sonraki yüzyılı göremeyecek.'' Vatikan'da düzenlenen Yok Oluş Konferansı'ndan çıkan manşetler böyle.
Dünyanın önde gelen biyolog, ekolog ve ekonomistleri bu hafta Vatikan'da düzenlenen üç günlük konferansta biyolojik çeşitliliğin yok oluşuna çözüm aradı. Konferansta, primat türlerinin yüzde 60'ının soylarının tükenme tehdidi altında olduğu, yüzde 75'inin ise endüstriyel tarımdan çevre kirliliğine, mutasyona yol açan hastalıklardan, habitat daralmasına bağlı nedenlerle büyük bir hızla azaldığı vurgulandı.
Bilim çevrelerinin 6. Büyük Kitlesel Yok Oluş adını verdikleri krizin nedeni, nüfus artışıyla zirveye ulaşan kitlesel tüketime bağlandı. Konferansta soyların tükenmesinin insan türünü karşı karşıya bırakacağı düşündürücü sonuçların yanı sıra, arzın tüketim talebini sonsuza dek destekleyemeyeceği ve hatta insanlığın son birkaç on yılda elde ettiği muazzam başarıların, gelecekteki fiyaskoların bir ön ödemesi olmuş olabileceği kaydedildi.
Konuşmacılardan Stanford Üniversitesi'nden biyolog Sir Paul Ehrlich, uzun vadede “sürdürülebilir” bir dünya nüfusunun toplam 1 milyar olması gerektiğini ileri sürdü. ''Gelişmiş Batı ülkeleri gezegenin kaynaklarını hortumluyor ve ekosistemi tarihte benzeri görülmemiş bir şiddetle yok ediyor'' diyen Ehrlich'e göre kontrolsüzce büyüyen nüfusun medeniyeti bir anda çökertip sağ kalan birkaç yüz insanla devam etmesindense, makul sayıda bir insan nüfusunun milyonlarca yıl yaşaması tercih edilmeli.
Birleşmiş Milletler 7,4 milyar olan dünya nüfusunun 2100 itibariyle 11,2 milyara yükseleceğini tahmin ediyor ve bu hızlı artışın en fazla, doğum oranlarının dünya ortalamasının iki katı olduğu Afrika'da gerçekleşmesi bekleniyor. İklim değişikliğinin etkileriyle beraber Afrika nüfusunun 1 milyardan 4 milyara çıkacağını öngören Cambridge Üniversitesi'nden ekonomist Partha S. Dasgupta şunu soruyor: ''Ya yüz milyonlarca Afrikalı Akdeniz'i yüzerek geçmeye kalkışırsa?”
Meraklıları için, Pontificial Academy'nin sponsor olduğu konferansa dair notlar, Partha S. Dasgupta ile Paul R. Ehrlich tarafından derlenerek web sitelerinde yayınlandı.
REFERENCES
- 1. http://www.pas.va/content/dam/accademia/booklet/booklet_extinction.pdf
- 2. https://www.theguardian.com/environment/2017/feb/25/half-all-species-extinct-end-century-vatican-conference?CMP=fb_gu