#

Azı Karar Çoğu Zarar

Bilim Dalları
Etiketler

Sıcak bir fincan kahve Y jenerasyonun sabah ve hatta günün herhangi bir saatinde görmek isteyeceği en yakın arkadaş gibi. Elbette kafein bizi kendimize getirir ve işe güce bakmayı kolaylaştırır ancak dikkat etmemiz gereken önemli bir şey var!

Yeni bir çalışma beynimizin kahveden bizim kadar mutlu olmadığını ileri sürüyor. South Australia Üniversitesi’nde doktora öğrencisi olan Katty Pham ve meslektaşları 17.702 UK Biobank katılımcıları arasında düzenli kahve tüketimi ile beyin hacmi ve demans riski arasındaki bağı incelediler. UK Biobank Birleşik Krallık’tan yarım milyon katılımcının genetik ve sağlık bilgilerini içeren geniş çaplı bir çalışmadır. 

Araştırma sonuçlarına göre günde altı fincandan fazla kahve içmek demans riskini yüzde 53 artırıyor. Ayrıca, araştırmacılar fazla kahve tüketimi ile beyin hacminde küçülme arasında da bir bağ olduğunu gözlemlediklerini not ediyorlar. 

Pham, bu bulguların devamlı olarak fazla kahve tüketimi ile beyin hacminde küçülmenin arasında istatistik olarak anlamlı bir ilişkili olduğunu ortaya koyduğunu açıklıyor; sonuç olarak, günde altı fincandan fazla kahve içmek demans ve felç gibi beyin hastalıkları riskini artırabilir. 

Güncel veriler tüm dünyada yaklaşık 50 milyon kişiye demans teşhisi konulduğunu gösteriyor. Türkiye Alzheimer Derneği’ne göre ülkemizde 600 bin aile şu anda yaygın bir dejeneratif beyin hastalığı olan Alzheimer ile mücadele ediyor. 

Bu veriler korkutucu geldiyse korkmayın. Çalışma oldukça ilgi çekici olsa da bazı kısıtlayıcı yönleri var. Bu çalışma beyaz İngiliz katılımcılarla sınırlıydı ve başka gruplar için sonuçlar genelleştirilemez. Buna ek olarak, çalışma, içinde kafein olan çikolata ve çay gibi ürünlerin etkileriyle ilgili bilgi vermiyor. Ayrıca, “bir fincan” kahvenin tam olarak ne kadar olduğu hâlâ tartışma konusu.

Pham ve meslektaşlarının çalışması aşırı kahve tüketiminin olası zararlı etkilerine karşı oldukça önemli bilgiler paylaşıyor ve ciddi olarak düşünülmesi gerekiyor. Ancak en sevdiğiniz içeceğinizden henüz vazgeçmeyin! Sadece aşırıya kaçmamaya dikkat edin.

REFERENCES

  • 1. Kitty Pham, Anwar Mulugeta, Ang Zhou, John T. O’Brien, David J. Llewellyn, Elina Hyppönen. High coffee consumption, brain volume and risk of dementia and stroke. Nutritional Neuroscience, 2021; 1 DOI: 10.1080/1028415X.2021.1945858
  • 2. https://www.sciencedaily.com/releases/2021/07/210722120624.htm
  • 3. https://www.alzheimerdernegi.org.tr/2020/08/29/turkiyede-600-000-aile-alzheimer-hastaligi-ile-mucadele-ediyor/