#

Ay Yarışına Japonya da Katıldı

Bilim Dalları
Etiketler

Japonya Uzay Araştırma Ajansı (JAXA) tarafından geliştirilen Moon Sniper (Ay Keskin Nişancısı) iniş aracı, başarıyla Ay yörüngesine girdi. Böylece Japonya, Ay yüzeyine robot kaşif indirme hedefine bir adım daha yaklaştı.

JAXA yetkilileri yaptıkları açıklamada “JAXA, Ay İnceleme Akıllı İniş Aracı’nın (SLIM) 25 Aralık 2023 tarihinde, Japonya Standart Zamanı (JST) ile 16.51’de Ay yörüngesine başarıyla yerleştirildiğini memnuniyetle duyuruyor” diye yazdı. Uzay aracı, Ay’ın etrafında 6,4 saat süren eliptik bir yörünge üzerinde bulunuyor ve en yakın noktasında Ay yüzeyine 600 kilometre mesafeye kadar yaklaşırken, en uzak noktasında ise 4.000 km’ye kadar ulaşıyor.

2,7 metre uzunluğundaki SLIM, güçlü bir X-ışını uzay teleskobu olan XRISM ile birlikte 6 Eylül’de fırlatılarak Dünya yörüngesine konuşlandırılmıştı. XRISM hâlâ Dünya yörüngesini korurken SLIM, 30 Eylül’de gezegenimizin yerçekiminden uzaklaşarak Ay’a doğru uzun ve dolambaçlı bir rotaya girmişti. Önümüzdeki haftalarda da araç, tarihi iniş denemesine hazırlık olarak Ay etrafındaki yörüngesini yavaşça daraltacak.

19 Ocak’ta gerçekleştirilmesi planlanan denemede SLIM, iniş bölgesi hedefini 100 metre veya daha az bir doğrulukla vurmayı hedefliyor. Sondaya Ay Keskin Nişancısı denmesinin sebebi de bu hassas iniş hedefi. Bu hassas inişle amaçlanan, bundan sonraki görevlerde Ay yüzeyinde kolay olan yerlere değil, tam istediğimiz yere inebilmek.

Bu girişimde başarılı olurlarsa, Sovyetler Birliği, ABD, Çin ve Hindistan’ın ardından, şimdiye kadar bir uzay aracını Ay’a yumuşak bir şekilde indiren beşinci ülke olarak tarihe geçecek.

Japonya’nın robot kaşifi, Ay kayaları hakkında bilim insanlarının Ay’ın oluşumunu daha iyi anlamalarına yardımcı olabilecek veri toplamaya çalışacak.

Bu çaba, Ay’ın doğal kaynaklarını belirleme ve gelecekte uzun vadeli mürettebatlı görevler için bu kaynakları kullanma çabalarının bir parçası olarak nitelendirilen yeni bir Ay yüzeyi yarışının başlangıcını işaret ediyor.

REFERENCES

  • 1. https://www.space.com/japan-slim-moon-lander-arrives-lunar-orbit
  • 2. https://global.jaxa.jp/press/2023/12/20231225-1_e.html