#

Afrika’dan Çıkan İlk Modern İnsan

Bilim Dalları
Etiketler

Kendisi bir üst çene fosili. Bilimsel adı Misliya 1. modern insan olarak tanımladığımız Homo sapiens’in Afrika kıtası dışında bulunan en erken örneği. Peki, bize neyi gösteriyor? Homo sapiens’in Afrika’yı bilinenden en az 50 bin yıl daha önce terkettiğini ve modern insanın sanılandan daha uzun süre diğer arkaik insan türleriyle kültürel ve fiziksel ilişki kurma potansiyeline sahip olduğunu.

Science dergisinde geçtiğimiz günlerde yayımlanan keşif, Tel Aviv ve Binghamton üniversitelerinin de dahil olduğu kalabalık bir ekibe ait.

İsrail, Karmel Dağı’ndaki prehistorik Misliya mağarasında bulunan fosilin 177 bin ila 194 bin yaşında olduğunu belirtiyor araştırmacılar. Farklı tarihleme yöntemleri uygulamışlar, ayrıca kalıntılara 3D modelleme yaparak Afrika, Avrupa ve Asya’daki diğer hominin fosilleriyle de karşılaştırmışlar.

Anatomik detaylar tamamen modern insanla uyumluyken, bazı özelliklerin Neanderthal ve diğer insan gruplarıyla da benzeştiğini görmüşler. Bu aşamada biraz zorlandıklarını da itiraf ediyorlar.

Kim bunlar?

Buluntulara göre, Misliyalı kardeşlerimiz geniş alanlarda avlanma becerisine sahipmiş. Ateşi kontrol edebiliyor ve erken orta paleolitik taş aletlerini kullanıyormuş. Yani Afrika’daki en yaşlı modern insanlarla bu anlamda çok benzeşiyorlarmış.

Afrika’da bulunan daha yaşlı sapiens fosilleri ile onların göç zamanı ve güzergâhı, türümüzün evriminin anlaşılmasında kilit önem taşıyor. Orta Doğu coğrafyası hominin göçlerinde en çok kullanılan rotalardan biri. Hem modern insan hem de Neanderthaller için farklı zamanlarda geçiş yolu olmuş.

Bulmacayı tamamlıyor

Afrika dışında bulunmuş en erken sapiens kalıntıları yine İsrail’de yer alan Skhul ve Qafzeh mağaralarında 1997’de ortaya çıkarılmıştı ve 90 bin ila 120 bin yaşındaydı. Bir yıl önce de Çin’de 80 bin ila 100 bin yıl öncesine tarihlenen modern insan fosilleri bulunmuştu. Misliya’daki fosiller, modern insanın göç rotasını ve zamanlamasını da bir mantığa oturtmuş oldu.

REFERENCES

  • 1. https://www.sciencedaily.com/releases/2018/01/180125140923.htm
  • 2. http://www.sci-news.com/othersciences/anthropology/oldest-modern-human-fossil-israel-05667.html
  • 3. http://science.sciencemag.org/content/359/6374/456