#

En Süper Nöromorfik Bilgisayar

Bilim Dalları
Etiketler

Bilim insanları geçen hafta insan beynini taklit etmek üzere geliştirilen en güçlü süper bilgisayarı aktif hale getirdi. 1 milyon işlemci çekirdeğine sahip bu bilgisayar 1200 adet bağlantılı devre kartından oluşuyor. Manchester Üniversitesi’nde bulunan SpiNNaker adı verilen süper bilgisayarda bunların hep beraber çalışarak insan beynindeki işlemleri taklit etmesi amaçlanıyor.

Sistem mimarilerinin oluşturulmasında ve özelleştirilmiş çiplerin geliştirilmesinde biyolojik sinir sistemlerinin benzerleri yapılarak insan beyninin bilgi işleme yöntemlerinin taklit edilmesine nöromorfik bilgisayar teknolojisi adı veriliyor. Bu sadece sinirbilimcilerin insan beyninin eşi görülmemiş modellerini oluşturmasına değil, aynı zamanda robot bilimcilerinin karmaşık ortamlarda bilgisayar görüşüyle rahatlıkla gezebilen robotlar tasarlamasına da yardımcı oluyor.

İnsan beyninde nöronlar birbirleriyle kısa atımlar veya elektrokimyasal enerjinin ani çıkışlarıyla iletişim kurar. Tek başına bu atımlar fazla bilgi içermezken milyonlarcası aynı anda oluştuğunda sinir siteminin karmaşık algılama ve anlama sistemini oluşturur. SpiNNaker’da da işlemci çekirdeği milyarlarca küçük paketi sistem içindeki on binlerce noktaya göndererek bu sistemi taklit ediyor. Bu normal bilgisayarlardaki daha büyük bilgi paketleriyle yapılan işlemlerden oldukça farklı.

Tüm bu çabalara rağmen SpiNNaker insan beyninin şimdilik sadece yüzde 1’i kapasitesine erişebilecek.

REFERENCES

  • 1. https://www.livescience.com/64005-worlds-largest-supercomputer-human-brain.html
  • 2. https://motherboard.vice.com/en_us/article/9k458v/researchers-just-turned-on-the-worlds-most-powerful-computer-designed-to-mimic-a-human-brain