#

Hücrelere Şaşırmaya Devam

Bilim Dalları
Etiketler

Hücrelerin duvarlarını korumak için kullandığı ve bölünmede kilit bir görev üstlenen yeni bir protein bileşiği keşfedildi. Keşif, Karolinska Enstitüsü’nden İngiliz ve İsveçli bilim insanlarından oluşan ekibe ait.

Hücre davranışını belirleyen yapıştırıcı
Bildiğimiz kadarıyla bir dokudaki hücreler, ağ örgüsü benzeri bir yapıyla çevrili. Yüzeylerinde, içlerindeki iri protein bileşiklerinin bir araya gelmesinden sorumlu olan reseptör moleküller yoluyla kendilerini hücrenin dışındaki matrikse bağlıyorlar; yapıştırıcı unsurlar hücre içini ve dışını bir arada tutarken hücreye bulunduğu ortamla ilgili davranış belirleyici ipuçları gönderiyor. Buraya kadar yeni bir şey yok. Ekstraselüler yani “hücredışı matriks”in bilinen işleyişi böyle. Fakat Karolinska Enstitüsü’nde keşfedilen şey, biyoloji profesörü Staffan Strömblad’ın ifadesiye, bugüne kadar dikkatlerinden tamamen kaçmış “benzersiz bir molekül dizilimi.”

Farkı, bölünme sırasında ortaya çıkıyor

Bu benzersiz dizilimin, bölünme sırasında hücrenin nasıl olup da matrikse bağlı kaldığı sorusunu açıklayabileceği umuluyor. Zira bilinen diğer “yapıştırıcı” bileşikler hücre bölünmesi esnasında dağılırken, bu yapı bütünlüğünü koruyor. Dahası, yavru hücrelerin bölünmeden sonra doğru yeri almasını sağlayan da bu bileşik. Araştırmacılar bu yapıyı bloke ettiklerinde hücre nesilleri arasındaki bellek aktarımının kesintiye uğradığını gözlemlemiş.

Adı Retiküler Adezyon
Bilimsel terimlerle konuşacak olursak, keşfedilen yapının adı, “retiküler adezyon”  ve araştırmacılara göre bu ağımsı tutkal, hücre bölünmesine dair birçok gizemi aydınlatabilir.

REFERENCES

  • 1. https://www.nature.com/articles/s41556-018-0220-2
  • 2. https://www.sciencedaily.com/releases/2018/10/181022122815.htm?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook