#

Uzay Oteline Erken Rezervasyon

Bilim Dalları
Etiketler

Uzay turizmi kavramı kulağa henüz uçuk gelse de, insanları uzaya tatil amacıyla fırlatma planları hızla devam ediyor.

Orbital Assembly Corporation (OAC) geçtiğimiz günlerde yapay yerçekimi ile çalışan ilk ticari uzay istasyonu olacağı tahmin edilen iddialı Voyager İstasyonu hakkında yeni ayrıntılar açıkladı.

2012’de kurulan The Gateway Foundation’ın planları arasında, ilk olarak Voyager turistik istasyonu ve The Gateway ticari uzay istasyonuyla, sağlam ve gelişen bir uzay inşaat endüstrisine hızlı bir başlangıç yapmak ve sürdürmek yer alıyor. OAC, bu hayalleri gerçekleştirmeye yardımcı olmanın bir yolu olarak, Gateway Foundation ekibi tarafından 2018 yılında kuruldu.

29 Ocak 2021’de, OAC tıbbi danışmanı Shawna Pandya tarafından bir saat süren ve şirketin YouTube kanalında canlı yayınlanan bir sunum ve soru-cevap oturumu düzenlendi. Etkinlik sırasında, uzay inşaat şirketi, insan uzay araştırmalarının bir sonraki bölümü için programını açıkladı.

Eski NASA görevlileri, pilotları, mühendisleri ve mimarlarından oluşan OAC ekibi, tatilciler, bilim insanları, astronot eğitimcileri ve Dünya dışı yaşamı deneyimlemek isteyen herkes için alçak Dünya yörüngesinde, yapay yerçekimi oluşturacak kadar hızlı dönen bir “uzay oteli” kurmayı planlıyor.

Voyager İstasyonu, NASA’nın Apollo programının ana düzenleyicilerinden biri olan efsanevi roket bilimci Wernher von Braun tarafından hayal edilen konseptlere göre şekillendirildi. 200 metre genişliğinde ve tekerlek şeklindeki habitat, yolcular için Ay benzeri yapay yerçekimi seviyeleri yaratmaya yetecek kadar yüksek bir açısal hızla dönecek. Yani konuklar havaya sıçradığında, beş kat fazla yükselecekler. Bu sıçrama, uzay turistlerinin egzersiz yapabileceği veya oyun oynayabileceği bir alan olan Voyager Station’ın spor salonunda yapılabilecek.

Voyager, gerçekleştirildiği takdirde, 400 kişiyi barındıracak şekilde tam donanımlı, uzaydaki en büyük insan yapısı olacak. Gateway Vakfı temsilcileri, montajın 2025 civarında başlaması planlandığını söylüyor.

Bu parlak teknolojik halka, temalı restoranlar, seyir salonları, sinema salonları ve konser mekanlarından barlara, kütüphanelere, spor salonlarına ve bir sağlık SPA’sına kadar çeşitli olanaklara sahip olacak.

Voyager, her biri 20 metre uzunluğunda ve 12 metre genişliğinde 24 entegre yerleşim modülüne ev sahipliği yapacak. Ay’a yakın yerçekiminde, dönen tesiste işlevsel tuvaletler, duşlar olacak ve eğlenceli yeni yöntemlerle koşu ve zıplamaya izin verilecek.

Voyager Station konuklarını ağırlamaya başlamadan çok önce, OAC’nin hem alçak Dünya yörüngesinde bir istasyon inşa etmeyi test etmesi hem de uzayda sabit yapay yerçekiminin uygulanabilirliğini kanıtlaması gerekiyor. Şirket, 61 metre çapında bir prototip yerçekimi halkası inşa etmeyi planlıyor. Bu prototip, Mars’ın seviyesine yakın, Dünya’nın yaklaşık %40’ı olan yapay yerçekimi oluşturmak için dönecek şekilde tasarlanacak.

Bu yapı, Voyager Station’ı inşa etmek için kullanılacak birçok teknoloji için şirketin test üssü görevi görecek.

Görünüşte oldukça kabarık lüks olanaklar listesine rağmen, ziyaretçiler için hava kilitleri de yapılması tasarlanıyor. Böylece, bir uzay otelinde kalmaya gücü yeten herkes, sizinle evren arasındaki tek şeyin cam bir yüz maskesi olduğu, özel uzay yürüyüşüne çıkabilir.

REFERENCES

  • 1. https://www.space.com/orbital-assembly-voyager-space-station-artificial-gravity-2025
  • 2. https://voyagerstation.com/