#

Kan Grubunuzu 30 saniyede Öğrenin

Bilim Dalları
Etiketler

Kan grubunu tespit eden yöntemler, zaman aldığı gibi, mikroskop, lam, lamel, cam kalemi gibi malzemeler de gerektirirdi fakat bu hayati bilgiyi, 30 saniye içinde verebilen bir yöntem geliştirildi.

Kesinlik ve yeniden üretilebilirlik bakımlarından mevcut jel kart yönteminden daha kullanışlı olduğu iddia ediliyor.

Tıbbi müdahaleyi gecikmeden yapmaya olanak sağlayacak bu yeniliği, Science Translational Medicine dergisinde yayımlanan bir makale müjdeledi. Böylece sınırlı kaynakları olan noktalarda bile, yanlarında kan grubu bilgisi bulunmayan kişilere zaman kaybetmeden müdahale edilebilecek.

Aslında yenilikten kasıt, kana temas ettiğinde renk değiştiren kâğıttan bir test.

Tam kana uygulandığında kahverengiye, eritrositlerden ayrışmış plazmaya temas ettiğinde açık maviye dönen bir özel bir sıvı üretildi. Bilim insanları bu ayrışmayı sağlayabilmek için eritrositlerin kümelenmesine yol açan antikorları devreye soktu. Kan hücreleri, bağışıklık sistemi tarafından üretilen antikorların tanınabileceği şekilde işaretlendi. A grubu A, B grubu B ile, AB grubu her iki harfle, 0 grubu ise boş işaretlendi.

Araştırmacılar kanı analiz etmek için, Anti A-antikorları sol, Anti-B antikorları sağ kısmında bulunduran kâğıttan bir çipin ortasına, bir damla gözü yerleştirdi. Kan kâğıda yayılır, çipin uçlarına doğru yol alırken antikorların alanına çarpıyor ve hangi işareti taşıyorsa ona göre kümeleniyor. Eğer eritrositler kümeleniyorsa, yalnızca plazma öteki tarafa geçebiliyor. Böylece sıvı maviye dönüşüyor ve ona karşılık gelen işareti, solda ise A, sağda ise B grubunu gösteriyor. Eğer işaret belirmediyse, kan kümelenmiyor ve sıvı kahverengi görünüyor. Bütün işlem 30 saniye kadar sürüyor.

Test, acil durumların yaşandığı ve sınırlı kaynakların olduğu noktalarda hayat kurtaracak kadar hızlı.

REFERENCES

  • 1. http://www.sciencemag.org/news/2017/03/watch-special-paper-tool-can-determine-your-blood-type-seconds