#

Depresyonun Çaresi Yoğurt!

Bilim Dalları
Etiketler

Depresyonu kaşıkla kovalayabilirsiniz çünkü yoğurt, ruhsal çöküntünün panzehiri olabilirmiş. Sütün yoğurda dönüşmesini sağlayan ve vücuttaki sindirim sistemine yardımcı olan bakterilerin, farelerde depresyon belirtilerini gerilettiği ortaya çıktı. Araştırmacılara göre iş beyinde değil; bağırsakta bitiyor.

Bağırsak, depresyon bilmecesinin çözüldüğü yer olabilir mi? Nüfusun ortalama yüzde 7'sinin deneyimlediği bu ruhsal bozukluğun ne kadarı önlenebilir? Virginia Üniversitesi'nden bir grup araştırmacı, aile üyelerinin birkaçında görülebilen depresyonun, kalıtsal olmanın yanı sıra, bağırsak florasıyla da ilgili olabileceği şüphesiyle, mikrobiyomun davranış psikolojisindeki rolüne merak saldı.

Kronik stres altındaki fareler üzerinde yaptıkları deneyler kanda, laktik asit üreten bakterilerin azalmasıyla artan bir amino asit türünün, stres düzeyini dramatik ölçüde artırdığını gösterdi.  

Virginia Üniversitesi Nörolojik Bilim ve Nöroimmunoloji Merkezi'nden Dr. Alban Gaultier, deney farelerinin stres altındaki ve stres sonrasındaki bağırsak floralarını karşılaştırırken, laktik asit üreten bakterilerde ciddi oranda bir kayıp gözlemledi. Laktik asit üreten bakteriler azaldıkça, depresyon belirtileri artış gösteriyordu.

Tek bir bakteri zerresinin dahi ruh hali üzerindeki etkisine tanık olduklarını kaydeden ekip, bu mekanizmayı daha yakından incelediklerinde bağırsakta laktik asit üreten bakterilerin seviyesi arttığında, kanda niyasin üretilmesinde görev alan bir amino asit metaboliti türünde azalma gözlemledi. Depresyon belirtileri geriliyordu.

''Laktik asit üreten bakterilerden kaynaklanan reaktif oksijen üniteleri, bağırsaktaki IDO1 adlı enzimi dizginleyerek bu amino asitleri de baskılıyor olabilir'' diye konuşan Dr. Gaultier laktik asit üreten bakterilerin, farelerin davranışlarını doğrudan etkilediğini vurguladı. Scientific Reports'ta yayımlanan araştırmanın bir sonraki hedefi, depresyon yaşayan insanların bağırsaklarını mercek altına almak.

REFERENCES

  • 1. http://www.nature.com/articles/srep43859
  • 2. http://www.sci-news.com/medicine/lactobacilli-depression-symptoms-04687.html