#

Yeni Gezegenler Yeni Yuvamız Olacak mı?

Bilim Dalları
Etiketler

Birkaç yıldır NASA (Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi) çeşitli aralıklarla tüm dünyadan canlı olarak izlenebilen basın açıklamaları yapıyor. Bu açıklamalar zamanla basının gerçekten ilgisini çekmeye başladı; artık tüm yayın organları açıklama saatini önceden bildiriyor ve milyonlarca insan nasa.gov adresi karşısında ekranlara kilitleniyor.

Nedir peki insanları bu kadar heyecanla ekran başına toplayan? Belki umut? Belki heyecan arayışı?

Açıklama saatinden önce basına sızan bilgi NASA araştırmacılarının dünya benzeri yeni bir gezegen bulduğuna işaret ediyor her defasında. “İşte” diyoruz, “Bu sefer kurtulduk galiba!” Herkes bir umut, doğal kaynakları hızla tükenen, doğanın kendi kendini yenileyemez bir sona doğru sürüklendiği, iklim değişikliği senaryolarının artık hiç umut vaat etmediği, nüfusun dizginlenemez bir biçimde arttığı Dünya’ya alternatif bir yuva özlemiyle bu haberleri pür dikkat takip ediyor.

Dün akşam yine milyonların izlediği bir açıklamayla NASA dünya benzeri yedi gezegen keşfedildiğini duyurdu. Hepsi de yaklaşık Dünya boyutlarında, katı yüzeye sahip ve su barındırması olası gezegenler. Her ne kadar bu gezegenler birbirlerine ve kendi güneşleri olan Trappist 1 adlı yıldıza çok yakın oldukları için çok sıcak olacakları düşünülse de, yıldız küçük ve görece soğuk olduğundan gezegenlerin de ılıman olduğu düşünülüyor. Bu da gezegenlerde sıvı halde su olabileceği olasılığını güçlendiriyor. Özellikle içlerinden üçünün yaşanabilir bölgede bulunması nedeniyle yeterli atmosferik basınçta yüzeylerinde su olabileceği düşünülüyor. Fakat bu yeni gezegenlerin atmosferleri ve yüzey yapıları hakkında daha derinlemesine bilgi sahibi olabilmek için yeni nesil uzay teleskobu James Webb’in hizmete girmesini beklememiz gerekiyor. Zira, birkaç cesur yürek “Hadi atlayıp bi gidelim” dese ömürleri vefa etmez. Dünyadan yaklaşık 39 ışık yılı yani 350 trilyon km uzakta.

Ama yine de umutsuzluğa kapılmayalım, bakarsanız birkaç hafta sonra NASA bir canlı yayın daha yapar ve daha yakınlarda uygun bir yuva bulduğunu açıklar.

REFERENCES

  • 1. http://www.bbc.com/news/science-environment-39034050
  • 2. http://exoplanetarchive.ipac.caltech.edu/