#

Nobel Tıp Ödülü, Kurtçuk ve Parazitlerle Savaşa

Bilim Dalları

İlaçlarıyla milyonlarca hayat kurtardılar…

2015 yılı Nobel Tıp Ödülü, daha resmi adıyla Nobel Fizyoloji ya da Tıp Ödülü, yaşamlarını gelişmekte olan  ülkeleri kasıp kavuran parazit hastalıklarıyla mücadeleye adayan, Amerikalı, Japon ve Çinli üç bilimciye verildi.

Nobel Komitesi tarafından Stockholm’de yapılan açıklamada, ödülün yarısının ABD’deki Drew Üniversitesi’nden William  Campbell ile, Tokyo’daki Kitasato Üniversitesi’nden Satoshi Omura arasında paylaştırıldığı, kalan yarısınınsa, Beijing’deki Çin Tıp Bilimleri Akademisi’nden Youyou Tu’ya verildiği bildirildi.

Omura ve Campbell’e ödülü getiren, onyıllar önce toprak bakterileri üzerinde yaptıkları çalışmalar sonucu buldukları yararlı maddelerle tropik bölgelerde deri altında yuvalanan nehir kurtçuklarının yol açtığı yaygın körlük ve “lenfatik filaryaz” denen ağır deformasyonlara tedavi yolunu açan avermectin ilaç familyasını geliştirmeleri. Bunun bir türevi olan ivermectin hapı bir milyar kişiye uygulanarak 500.000 kişinin kör olması önlenmiş.

Ödülün öteki yarısını alan Çinli farmakalog Youyou Tu ise, yine doğal yollardan, geleneksel Çin tıbbı kaynaklarını inceleyerek pelin bitkisinden elde ettiği özütle sıtma parazitine karşı etkin olan  artemisinin adlı ilacı geliştirerek yüzmilyonlarca kişiyi etkileyen sıtma hastalığında ölüm oranlarının büyük ölçüde azalmasını sağlamış.

REFERENCES

  • 1. “Nobel Prize honors drugs that fight roundworms, malaria”, Science online, 5 Ekim 2015