#

Neandertaller Ağrı Kesici Kullanıyormuş

Bilim Dalları
Etiketler

Nature dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre, Neandertaller ağrı kesici bitkileri tanıyordu.

Antibiyotiklerin, penisilinin bulunuşundan 40 bin yıl öncesine uzanan bir tarihleri olduğuna dikkat çeken araştırmacılar, atalarımızla ilgili yaygın görüşlerimizin fazla basite indirgenmiş olduğunu söylüyor. Zira Avustralya'daki Adelaide ile İngiltere'deki Liverpool üniversitelerinin birlikte yürüttüğü bir araştırma Neandertal davranışlarının karmaşıklığına işaret ediyor.

Belçika'daki Spy ile İspanya'daki El Sidrón mağaralarından çıkarılan yaklaşık 50 bin yıllık kalıntılar, genetik olarak analiz edilen en eski diş plakları oldu. Antik diş plağından elde ettikleri DNA'yı inceleyen ekip, Neandertallerin beslenme biçimleriyle ilgili ipuçları yakaladı.

Ağızda yaşayan mikro-organizmaları hapseden diş plağı ile solunum ve sindirim sistemindeki patojenlerin incelenmesi sonucunda ortaya çıkan binlerce yıllık DNA, Neandertallerin beslenme biçimine ışık tuttu.

Spy Mağarası'ndan elde edilen DNA, ilk gruptaki Neandertallerin yünlü gergedan ve yabani kuzu ile beslendiklerini gösterdi. Öte yandan El Sidrón Mağarası'ndaki incelemelerde, et tüketildiğine dair herhangi bir bulguya rastlanmadı; aksine ikinci gruptaki Neandertallerin çam fıstıkları, mantar, ağaç kabuğu, yosundan oluşan vejetaryen bir beslenme tarzı benimsedikleri sonucuna ulaşıldı.

Bilim insanlarını en çok şaşırtansa, El Sidrón Mağarası'ndaki bir Neandertal bireyin çene kemiğinde diş apsesi belirtilerine rastlamaları oldu. Diş plağı analiz edildiğinde bağırsak paraziti izine rastlanılan Neandertal bireyin, aspirinin de etken maddelerinden ağrı kesici salisilik asit içeren kavak ağacı kabuğuyla beslendiği ortaya çıktı.  

Bulgular, yaklaşık 30 bin yıl önce gizemli bir biçimde tarih sahnesinden ayrılan Neandertallerin, şifa veren bitkiler ve bitkilerin ağrı kesici, iltihaplanmayı önleyici özellikleri üzerine bilgileri olduğunu gösteriyor. Nesli tükenen uzak akrabalarımızın bitkisel tıbba dair bilgileri şaşırtıcı değil mi?

REFERENCES

  • 1. http://www.adelaide.edu.au/news/news91022.html