#

Lucy’nin Yeni Resmi

Science Fields

 

Soyumuzun “insansı” (hominin) diye tanımlanan uzak atalarının en ünlülerinden olan ve antropologların yalnızca birkaç kemiğini buldukları 3.2 milyon yıllık bir dişisine “Lucy” adını taktıkları türe ait yeni fosil kemikler, Australopithecus afarensis denen türün insana daha yakın özellikler taşıdığını ortaya koydu.

Fosil kemiklerden yola çıkılarak antropologların gözetiminde müze sanatçılarınca oluşturulan yeni anatomisinde Lucy’nin bir boyuna, daha ince bir bele, yeni bulunan kıvrık kaburga kemiklerinin oluşturduğu kalın ve yuvarlak bir göğüs bölgesine ve hepsinden önemli olarak da kemerli bir ayağa sahip olduğu görülüyor.

İnsanlarınkine daha yakın olan kemerli ayaklarla A. Afarensis’in yerde daha fazla vakit geçirdiği, ancak yine de ağaçlara tırrmanıp muhtemelen orada uyuduğu düşünülüyor. A. Afarensis’in kavramaya, tutunmaya elverişli kıvrık ellerinin, omuzlarının ve kürek kemiklerinin yapısı günümüz insansı maymunları (goril, şempanze, orangutan, bonobo) gibi ağaçta geçen bir yaşama uygun olmalarına karşılık, modern insanınkine yakın ayak başparmakları, bu insansı türünün yerde kısa mesafeler katedebildiğini gösteriyor. 

Australopithecus afarensis (sağda) ve modern insan Homo Sapiens sapiens (solda).

 

A. Afarensis’in bulunabilen kemiklerinden yola çıkılarak oluşturulan kafatası modeli, çenelerin öne  doğru uzadığı bir yüz yapısı ve hayli küçük bir beyin kabı 380-430 santimetreküp hacminde bir beyne işaret ediyor.

A. Afarensis' in bulunabilen kemik parçalarından yola çıkılarak oluşturulan kafatası modeli.

 

REFERENCES

  • 1. “Lucy’s Svelte Look”, ScienceNOW
  • 2. http://en.wikipedia.org/wiki/Australopithecus_afarensis