#

Kuyruk Frenli Dinozor

Bilim Dalları

Çin’de bulunan küçük bir etçil dinozor fosili üzerinde görülen uzun tüyler, kuşların dinozorlardan evrilme sürecine ışık tutuyor.

Los Angeles Doğa Tarihi Müzesi’nden Dr.  Luis Chiappe yönetiminde uluslararası bir paleontologlar ekibince Çin’in kuzeydoğusundaki Liaong eyaletinde bulunan ve Changyuraptor yangi  adı verilen 125 milyon yıllık fosilin vücudunun yanısıra, dört bacağı da tüylerle kaplı.

 

Daha önce başka örnekleri de görülen bu türlere, arka bacaklarındaki tüyler kanat görünümü verdiği için “dört kanatlı dinozor”  deniyor. Paleontologlar, hem bacaklar ve hem de kollar üzerindeki uzun tüylere bakarak,”microraptorines” (minik etçiller) diye de tanımlanan dört kanatlı dinozorların uçuş yeteneğine sahip oldukları sonucuna varmışlardı.
Nature Communications dergisinin 15 Temmuz tarihli sayısında yayımlanan araştırmanın yazarlarından  Stony Brook Üniversitesi’nden Dr. Alan Turner’a göre “kuşlarla özdeştirmeye alışageldiğimiz bir çok özellik, aslında  ilk kuşların ortaya çıkmasından çok önce dinozorlarda evrilmeye başlandı”.  “Bunlar arasında tüp yapıda kemikler, yuva yapma, tüyler  ve muhtemelen uçuş yeteneği vardı.”

Üç kilo olarak hesaplanan ağırlığı ve 120 cm uzunluğuyla microraptorinlerin en büyüklerinden olan Changyuraptor’un en göze batan özelliği, kuyruğundaki 30 cm gibi olağanüstü özellikteki tüyler.

Araştırmacılar, bunun büyük kuşlar için uçuşun sakatlanma tehlikesi içeren yere konma evresini dengeli biçimde gerçekleştirmesine yarayan bir fren işlevi gördüğünü düşünüyorlar.

REFERENCES

  • 1. “New feathered predatory fossil sheds light on dinosaur flight”, Natural History Museum of Los Angeles County, 15 Temmuz 2014