#

İklim Değişimi Kahveyi Vuracak

Bilim Dalları
Etiketler

Çocuklarımıza kahve alışkanlığını aşılamasak iyi olacak. Çünkü bir araştırmaya göre küresel ısınmanın yol açtığı iklim değişimi nedeniyle dünyadaki kahve ekim alanları 2050 yılına kadar yarı yarıya azalacak.

Berlin’deki Humboldt Üniversitesi ile Uluslararası Tropikal Tarım Merkezi’nden araştırmacılar, Climatic Change dergisinde online olarak yayınlanan çalışmalarında dünyada üretimi en çok yapılan Arabica (Coffea arabica) ile Robusta (Coffea canephora) türlerinin ekim alanlarını belirlemişler, ardından da iklim dinamiği modellerini kullanarak 2050 yılında bu bölgeler için öngörülen iklim projeksiyonlarının kahve tarımını nasıl etkileyeceğini hesaplamışlar.

Araştırmaya göre, bu süre içinde karbon dioksit salımlarında ciddi azalmalar gerçekleştirilmemesi durumunda dünyada kahve tarımı için uygun iklime sahip olan toplam alan yüzde 50 oranında küçülecek. Gelişmeden en büyük zararı görecek ülkelerse, önemli kahve ihracatçıları durumundaki Brezilya ve Vietnam.

Araştırmacılar, ekvator yakınlarındaki ekim alanlarında Arabica’nın yerini, sıcağa daha az duyarlı olan Robusta’nın alabileceğine işaret ediyorlar.  Ancak Robusta’nın da hava sıcaklıklarındaki dalgalanmalara duyarlı olması nedeniyle bu türün toplam üretim kaybının daha fazla olabileceği düşünülüyor.

Her ne kadar kahve ticaretindeki gelişmelere bağlı olarak üretimi daha yüksek alanlara ve daha yüksek enlemlere kayabilecekse de, araştırmacılar havadaki karbondioksiti emen orman alanlarının daha da azalması sonucunu doğuracağından bunun iklim değişimini daha da hızlandırabileceği uyarısını yapıyorlar. 

REFERENCES

  • 1. “Climate change could slash coffeee production”, Science Online, 17 Aralık 2014
  • 2. “A bitter cup: climate change profile of global production of Arabica and Robusta coffee”, Climatic Change, 13 Aralık 2014