#

Viyana Gazisi Deve

Bilim Dalları
Etiketler

332 yıl sonra bulundu…

Avusturyalı arkeologlar, Osmanlı İmparatorluğu’nun felaketle sonuçlanan İkinci Viyana Kuşatması’nda görev yapmış bir devenin iskeletini buldular.

Aşağı Avusturya’da Tuna Nehri kıyısındaki Tulln kasabası yakınlarında büyük bir atık çukurunda bulunan tam iskeletin 1683 yılındaki kuşatmada yük hayvanı olarak kullanılmış olduğu düşünülüyor.

Kanuni Sultan Süleyman’ın 1529 yılındaki başarısız kuşatmasının ardından Viyana, 1683 yılında Padişah IV. Mehmet’in sadrazamı Merzifonlu Kara Mustafa Paşa’nın komutasındaki Osmanlı ordusu tarafından ikinci kez kuşatıldı. 60 gün süren kuşatmada, Balkanlar’daki yağmurların yarattığı bataklıklarda kalan ağır topların eksikliği nedeniyle yapılan hücumlar etkisiz kalırken, Polonya Kralı Jan Sobieski’nin Avusturyalıların imdadına yetişmesi üzerine Osmanlı ordusu bozguna uğradı. Yenilgiyle, Avrupa topraklarının neredeyse tümüyle kaybıyla noktalanacak 250 yıllık gerileme süreci başlamış oldu.

Avusturya’da bulunan devenin kafatasının üstten, içten ve yandan görünümleri.

Viyana Veterinerlik Tıbbı Üniversitesi’nden Alfred Galik ve ekibi tarafından yapılan kapsamlı morfolojik incelemeler ve DNA analizlerinin, Toplum İçin Bilim Kütüphanesi’nin açık erişimli PLOS ONE dergisinde online yayınlanan bulgularına göre, savaş gazisi deve bir erkek melez. Devenin annesinin tek hörgüçlü bir Arap devesi, babasınınsa Orta Asya steplerinde yaşayan, Baktır ya da Hint Devesi de denen soydan çift hörgüçlü bir deve olduğu belirlenmiş.

Osmanlı ordusunda atların yanı sıra develerin de yük hayvanı olarak kullanıldığını ve kıtlık zamanlarında bu hayvanların kesilip yenildiğine işaret eden ekibe göre, hayvanın kemiklerinde kesilip etlerinin sıyrıldığını gösteren izler bulunmuyor. Dolayısıyla araştırmacılar hayvanın büyük olasılıkla askerler ve Viyana çevresindeki köylüler arasındaki bir alışverişte sahip değiştirmiş olabileceği sonucuna varıyorlar. 

REFERENCES

  • 1. “Complete camel skeleton unearthed in Austria”, PLOS, 1 Nisan 2015
  • 2. “1683: The siege of Vienna”, History Today, 7 Temmuz 1983