#

Stresli misiniz? Eşinizin Tişörtünü Koklayın

Bilim Dalları
Etiketler

Eşiniz yanınızda olmadığında hiç onun tişörtüyle uyudunuz mu? Ya da önemli bir iş görüşmesinden önce şampuanını kokladınız mı?

British Columbia Üniversitesi’nin psikoloji bölümünde bir doktora öğrencisi olan Marlise Hofer’a göre, “Çoğu insan, partneri uzaktayken onun tişörtünü giyer ya da partnerinin tarafında yatar, fakat bunları yaptığının farkında olmayabilir.”

Dur ve partnerinin tişörtünü kokla

Hofer ve ekibi, sevdiğimiz insan yanımızda olmadığında neden onun kıyafetlerini almaya meyilli olduğumuzu anlamak için koku ve stres üzerine bir çalışma yaptı. Araştırmacılar, bir eş ya da yabancı biri tarafından giyilmiş bir tişörtü koklamanın kadınların kortizol seviyelerini etkileyip etkilemediğini test ettiler.

Bu çalışmaya karşı cinsten toplam 96 çift katıldı. Araştırmacılar, erkek katılımcılara bir gün boyunca giymeleri için temiz bir tişört verdi. Ayrıca, erkeklere doğal vücut kokularını etkileyecek hiçbir ürün kullanmamaları söylendi. Sonrasındaysa, tişörtlerin üstündeki kokuyu korumak için araştırmacılar giysileri dondurdu.

Araştırmacılar, kadınların koku algılarının erkeklere kıyasla daha hassas olduğunu ileri sürüyor. Dolayısıyla da, bu çalışma için “koklayıcı” görevi kadınlara verildi. Kadın katılımcılar rastgele olarak üç gruba ayrılan tişörtler verildi: 1) hiç giyilmemiş tişört 2) partnerin giydiği tişört 3) yabancı birinin giydiği tişört.

Kadınlar daha sonra hem sahte bir görüşmeye alındı hem de zihinsel matematik testinden geçirildi. Böylelikle, araştırmacılar kadın katılımcıların stres seviyelerini deney için biraz yükseltebildi. Hofer ve ekibi, kadınların kortizol seviyesini onlardan topladıkları tükürük örnekleriyle inceledi.

Araştırmacılar, partnerlerinin tişörtünü koklayan kadınların test öncesi ve sonrasında stres seviyelerinin daha düşük olduğunu tespit etti. Fakat, yabancı birinin giydiği tişörtü koklayanların kortizol seviyesi, yani stres hormonu daha yüksekti.

Eğer kendinizi stresli hissediyorsanız…

Araştırmacılara göre sevdiğimiz birinin kokusunu almak kendimizi stresli hissettiğimizde yatışmamıza yardımcı olabilir. British Columbia Üniversitesi psikoloji bölümünde Yrd. Doç. Dr. Frances Chen, iş ya da okul için seyahate çıktığınızda partnerizin kıyafetini yanınıza almanın stresinizi atmaya yarayan basit bir yöntem olabileceğini açıklıyor.

REFERENCES

  • 1. Hofer, M. K., Collins, H. K., Whillans, A. V., & Chen, F. S. (2018). Olfactory cues from romantic partners and strangers influence women’s responses to stress. Journal of Personality and Social Psychology, 114(1), 1-9.
  • 2. http://dx.doi.org/10.1037/pspa0000110
  • 3. https://news.ubc.ca/2018/01/04/stressed-out-try-smelling-your-partners-shirt/