#

Sera Gazından Kabartma Tozu Üretmek

Bilim Dalları
Etiketler

Hindistan’ın güneyindeki Tuticorin adlı liman kentinde bulunan bir fabrikada, çığır açan bir gelişmeye imza atıldı. Fabrikanın çevreye bıraktığı karbondioksiti ayıracak yeni bir kimyasal kullanan araştırmacılar, bu şekilde ayrılan CO2 gazını sodyum bikarbonata (kabartma tozuna) dönüştürmeyi başardılar. Fabrikanın şu anda havaya ve suya saldığı karbondioksit oranı hemen hemen sıfır.

Gezegenin ısınmasına katkıda bulunan gazlardan biri olan CO2 uzun zamandır hapsedilmeye çalışılıyor. Karbon yakalama ve depolama teknolojileri olarak bilinen bu araştırmalarda, CO2 emisyonları daha önce yer altındaki kayaçlara hapsedilmişti ama bu süreç hem çok pahalıydı hem de ortaya çıkan ürünün ekonomik bir değeri bulunmuyordu. Yakın zamandaysa, araştırmacılar son ürünü kullanılabilir bir madde yapabilme konusunda adeta yarışa girdiler. Bu da, karbon yakalama ve kullanım teknolojilerini doğurdu.

Carbonclean adlı şirketin buluşu olan yeni kimyasal ise karbondioksiti ayırmak için çok daha az enerji kullanıyor. Şu ana dek denenen diğer kimyasallardan daha az aşındırıcı olması nedeniyle de aşınmaya karşı çok dayanıklı, çok ciddi donanımlar gerektirmiyor. Yani her anlamda daha masrafsız bir süreç. Son ürünse sodyum bikarbonata ya da cam malzemeler, tatlandırıcılar, deterjanlar ve kâğıt ürünleri gibi birçok farklı üretim kolunda kullanılabilecek kimyasallara dönüştürülebiliyor.

Bu yeni sürecin mucitleri, Hindistan Teknoloji Enstitüsü’nden iki genç öğrenci. Çalışmaları için gereken maddi desteği Hindistan’da bulamayan bu gençlere, İngiliz hükümeti kucak açmış. Genç araştırmacılar, icat ettikleri bu teknikle yılda 60 bin ton CO2 gazını dönüştürebileceklerini belirtiyorlar. Uygulamanın bir diğer öne çıkan yönüyse, devletten yardım ödeneği almadan devam etmesi.

Bu konuda çalışan tek şirket elbette onlar değil. Atık karbondioksitten plastik ve yakıt üretimi konusunda çalışan araştırmacılar da var. Kullanılabilir karbondioksitin yakalanmasıyla, dünyadaki kömür kaynaklı emisyonlarının yüzde 5-10 oranında azaltılabileceği düşünülüyor.

REFERENCES

  • 1. https://www.theguardian.com/environment/2017/jan/03/indian-firm-carbon-capture-breakthrough-carbonclean
  • 2. http://www.sciencealert.com/an-indian-chemical-plant-has-figured-out-how-to-turn-almost-all-of-its-carbon-emissions-into-baking-soda