#

Robopet Çağı Başlıyor

Bilim Dalları

Artan insan nüfusu, ev  hayvanlarına yaşam hakkı bırakmıyor!..

Robot ev hayvanlarının satışındaki hızlı yükselmeye dikkat çeken uzmanlara göre, bu sevimli robotlar ya da mobil cihazlarda “yaşayan” sanal petler, yakında bir oyuncak ya da fantezi olmaktan çıkıp, taklit ettikleri canlı hayvanların yerini alacak ve işlevlerini yüklenecekler.

Melbourne Üniversitesi’nden (Avustralya) hayvan sağlığı araştırmacısı Dr Jean-Loup Rault’a göre dünyada 2050 yılında 10 milyara ulaşması beklenen insan nüfusu, evde canlı hayvan beslemeyi bir lüks haline getirecek. 

Frontiers in Veterinary Science dergisinin son sayısında yayımlanan çalışmasında Raullt, robopet ve sanal petlerin “insanın en yakın arkadaşları” sıfatlarını almalarının, çok uzun sürmeyeceğini belirtiyor. Japonların daha şimdiden robot köpekleriyle duygusal ilişkiler içine girdiklerine işaret eden araştırmacı, hatta bazı kişilerin devreleri tükenen köpekleri için cenaze töreni bile düzenlediklerinin altını çiziyor

Robopetler için patent başvurularının hızla artan sayılarına da gönderme yapan araştırmacı “Çünkü bir pazar var ve herkes bundan pay kapmak istiyor; endüstri 10-15 yıl içinde kalkışa geçecek” diyor.

Geleceğin robot petlerinin yapay zekâya kavuşturulmalarının bir kehanet sayılamayacağına işaret eden araştırmacıya göre, robot köpekler üzerinde çalışan mühendisler,  sosyal zekâ üzerinde duruyorlar ve insanların köpeklerden beklediklerine, dostluk, sevgi, sadakat ve bağlılık duygularına yanıt vermeye odaklanıyorlar.

Dr Rault, yeni akımın bazı etik sorunları da beraberinde getireceği öngörüsünde bulunuyor. “Tabii ki canlı hayvanlara sevgi gösteriyoruz” diyor. “Ama, yemek ve su istemeyen, gezdirilmesi gerekmeyen robot bir can yoldaşına alışırsak, belki insanların öteki canlı varlıklara bakışı değişebilir.”

Ev hayvanlarının mekanikleşip elektronikleşmesinde önceliğin köpeklerde görüldüğünü kaydeden araştırmacı, kedilere gelince “bu biraz daha zor, çünkü onların ne yapacakları belli olmayacak şekilde programlamak gerekecek” diyor.

Bu arada robot hayvanlarla ilgilenenler yalnızca duygusal iletişim ihtiyacındaki insanlar değil. Askeri laboratuvarlarda da çeşitli hayvanların özelliklerine sahip robotlar geliştiriliyor. Örneğin,  ABD’nin İleri Savunma Araştırmaları Kurumu (DARPA) tarafından geliştirilen “Alfa Köpek” adlı otonom robot,  dik durabiliyor, 36 km yol yürüyor ve 200 kg yük taşıyabiliyor. Robot köpek ayrıca sesli emirlere de tepki veriyor, itilip devrildiğinde yeniden ayağa kalkabiliyor. DARPA’nın bir de robot çita projesi üzerinde çalıştığı biliniyor.   

REFERENCES

  • 1. “Robot pets to rise in an overpopulated world”, University of Melbourne, 11 Mayıs 2015