#

Ömür Dediğimiz Şey…

Bilim Dalları
Etiketler

Önceki nesillerle kıyaslanınca ömrümüz gitgide uzuyor ama ortalaması tarihte ilk kez 90 yıl bariyerini aşıyor. The Lancet dergisinde yayımlanan bir araştırma, insan ömrünün 35 ülkede uzayacağını ileri sürdü.

İngiltere'de yapılan araştırma kimi ülkelerde, en çok da Güney Kore'de, 2030 yılında doğacak kadınların ortalama yaşının 90'ı aşacağını ve 2010 doğumlu olanlara göre doğuşta yaşam beklentisinin 6,6 yıl daha uzun olacağını ortaya koydu.

Bilim insanlarından oluşan uluslararası bir ekip, 35 gelişmiş ülkede yürüttükleri araştırma sonucunda ortalama insan ömrünün kayda değer oranda uzadığını ortaya koydu. İngiltere Tıbbi Araştırma Konseyi ve ABD Çevre Koruma Ajansı tarafından öne sürülen bu bulgular, kadınların erkeklerden daha uzun süre yaşadığını bir kez daha gösterdi.

Araştırmada, ortalama yaşam süresinin uzamadığı görülen tek ülke ABD oldu. Araştırmayı yürütenler, ABD'de sağlık imkânlarına erişimde eşitsizliğin, obezitenin ve anne/bebek ölümlerinin giderek artarken, tahmini yaşam sürelerinin de kimi alt gruplarda düşüş gösterdiğini kaydetti.

Bilim insanları yıllardır insan ömrünün 100 yılı aşması için sayısız araştırma yürütüyor. Bunlardan biri, 2006 yılında, mutlu bir evlilikleri olan çiftlerin, bekârlardan daha uzun yaşadığını ortaya koymuştu. Chicago Üniversitesi'nden Linda Waite'e göre evli erkekler, bekâr olanlara göre ortalama 10 yıl daha uzun yaşıyordu. Aynı sonuç kadınlar için de geçerliydi.

Bunu takip eden araştırmalar, düşük kalorili beslenme diyetlerinin ömrü uzattığını, yaşlanmayı geciktirdiğini savundu. Beslenmede tavsiye edilen kalori miktarını yüzde 40 oranında azaltmak olası sağlık risklerini de azaltıyordu.

Ardından erkekler için testosteron tedavisi önerildi. Artan testosteron seviyesi kalp krizi riskini azaltıyor derken sıra, genetiği düzenleyen teknolojilere geldi. Ancak Güney Kore örneğini, çözümün sanıldığından daha basit olabileceğini düşündürüyor.

1985'te ortalama yaşam süresi bakımından 29. sırada olan Güney Kore'nin 30 yıl içinde ilk sıraya yükselişinin nedenleri arasında, ülkedeki bebeklerin beslenmesi konusunda yürütülen çalışmalar neden gösteriliyor. Güney Koreli kadınların batılı ülkelerde yaşayanlara oranla daha düşük tansiyona ve sigara kullanma oranına sahip oldukları da vurgulanıyor.

Ortalama yaşam süresi eğrisinde zirvedeki Güney Kore'yi Fransa, Japonya, Avustralya, Şili, İsveç, Almanya, İngiltere ve ABD takip ediyor. Yaşam süresinin en düşük olduğu ülke ABD'de ortalama doğuşta yaşam beklentisi 79,5.

Imperial College'da araştırmayı yürüten Prof. Dr. Majid Ezzati şöyle ekliyor: ''Artan yaşam süreleri kamu sağlığı politikaları ve sağlık hizmetlerindeki başarının yansımasıdır. Ancak bulgular, teknoloji destekli evde bakım hizmeti gibi alternatiflerin de güçlendirilmesi gerektiğini ortaya koyuyor.''

 

REFERENCES

  • 1. http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736%2816%2932381-9/fulltext
  • 2. http://www.nature.com/news/life-expectancy-set-to-hit-90-in-south-korea-1.21535
  • 3. https://www.theguardian.com/society/2017/feb/21/south-korean-womens-life-expectancy-exceed-90-years-2020-study