#

NASA O Bitkileri Açıkladı

Bilim Dalları
Etiketler

“İnsanların gitgide daha fazla kapalı kapılar ardında yaşadığı bir gezegende, havanın kalitesini iyileştirme gücüne sahip bitkileri tanımanın zamanı” dedi NASA.
Modern binalarda yalıtım o kadar başarılı ki, bilim insanları kapalı alanlarda biriken toksinler dolayısıyla endişelenerek araştırma başlattı ve NASA'nın 1980'lerin sonlarında Temiz Hava Araştırması adını verdiği çalışmanın raporunda, en zararlı toksinleri filtreleme işlevine sahip ev bitkilerini listesi yayımlandı.
Uzay istasyonları için seçildiler
Uzay istasyonlarında değerlendirilmesi planlanan bu bitkilerin havanın kalitesine katkıları, ev ve iş yerlerine nüfuz eden kimyasalların tehlikeleri bilinmeden tam olarak anlaşılmıyor. NASA, raporunda havada gezinen zehirli bileşenleri, kullanıldıkları malzemeleri ve kısa vadede yol açtıkları yan etkileri şöyle sıralıyor:

  • Mürekkep, vernik, yapıştırıcı, boya ve boya çıkarıcılarda bulunan trikloretilen, hezeyan, baş dönmesi, baş ağrısı, bulantı, kusma sonrası uyuşukluk ve komaya
  • Kese kâğıdı, mumlu kâğıt, havlu, peçete, kontrplak ve sentetik kumaşlarda bulunan formaldehit, burun, ağız ve boğaz bölgesinde kaşınma, gırtlak ve ciğerlerde şişmeye
  • Plastik eşyalar, reçine, kauçuk yağlayıcılar, sentetik lif, deterjan, boya, ilaç ve böcek ilaçlarının yanı sıra tütün, egzost gazı, yapıştırıcı ve mobilya cilalarındaki benzen, gözlerde kaşıntı, uyuşukluk, baş dönmesi, kalp atışında hızlanma, baş ağrısı, bilinç kaybına
  • Her türlü baskı, kauçuk, deri, boya, tütün ve egzost gazındaki ksilen, ağız ve boğazda tahriş, baş dönmesi, baş ağrısı, kafa karışıklığı, kalbe bağlı sorunlar, karaciğer ve böbrekte hasar ve komaya
  • Cam temizleyici, yer deterjanı ve suni gübrelerde bulunan amonyak ise gözde kaşıntı, öksürük ve boğazda şişlik gibi yan etkilere yol açıyor.

Rapora göre, bu kimyasalların zararlı etkileri, hangilerine hangi koşulda ve ne miktarlarda maruz kaldığınıza bağlı.

İki saat içinde etkilerini gösteriyorlar
Yarım saat gibi kısa bir sürede soluduğumuz havayı bu uçucu zehirlerden arındıran ve loş ışıkta yaşayabilen karbon filtreli bitkiler ise şunlar: bodur hurma ağacı, aşk merdiveni/eğreltiotu, kurdele çiçeği, Çin herdemyeşili, bambu palmiyesi, ağlayan incir, salon sarmaşığı, antoryum çiçeği, mor çiçekli çim, salon palmiyesi, paşa kılıcı, benjamin, draçena, yelken çiçeği ve jerbera.
Zararlı kimyasallar, bu bitkiler için bir tür besin kaynağı. Ayrıca bitkilerin en ilginç yanlarından biri, zehirli kimyasallara maruz kaldıkları süre uzadıkça, filtreleme kapasitelerinin de gelişmesi.
Araştırmanın ilk yılında, bu bitkilerin genetik olarak bulundukları ortama adapte olabildikleri ve besinleri giderek daha efektif kullanmayı öğrendikleri anlaşılıyor. Filtreleme işinde bitkinin kökü ve toprak altında kalan parçası en büyük görevi üstlense de, ısı ve ışık oranı arttıkça yaprakların daha fazla katılım gösterdiği tespit ediliyor. 24 saatlik testler sırasında fan kullanımının da süreci hızlandırdığını ekleyelim.  

REFERENCES

  • 1. https://ntrs.nasa.gov/archive/nasa/casi.ntrs.nasa.gov/19930073077.pdf