#

NASA Araştırmalarını Erişime Açtı

Bilim Dalları
Etiketler

NASA, finansmanı kamu tarafından yapılan bütün araştırmalarını internet üzerinden bedava erişime açtığını duyurdu. Kurum, Pubspace ismini verdiği yeni bir web portalında, Satürn’ün uydularında yaşam olasılığından uzay istasyonlarında yaşamanın astronotlar üzerindeki etkilerine kadar hemen her konudaki araştırmalarını meraklılarının bilgisine sunuyor.

 

Beyaz Saray Bilim ve Teknoloji Politikaları Dairesi’nin 2013 yılında NASA ve diğer devlet kurumlarına verdiği araştırmalara daha fazla erişim imkânı sağlanması talimatı hayata geçiyor. Daha önceleri para karşılığı sağlanan bu imkân, şimdi karşılıksız olarak halka açık olacak ve kurum tarafından finanse edilen bütün araştırma raporlarına, yayımlandıkları yıl içinde Pubspace’ten erişilebilecek.

 

NASA’nın bu yeni politikası ulusal güvenlikle ilgili araştırmaları kapsamıyor olsa da, web sitesinde daha şimdiden 850’den fazla araştırma raporu yer alıyor; çok daha fazlasının da ekleneceği bildirildi.

 

NASA’da görevli baş mühendis Ellen Stofan konuyla ilgili açıklamasında, araştırma verilerine erişimi kolaylaştırmanın söz konusu araştırmaların etkisini kat kat artıracağını söyledi. Kurum yöneticilerinden Dava Newman ise, açık erişim imkânı ile küresel toplumu yerküre, gökyüzü ve uzaydaki keşiflere katılmaya davet ettiklerini belirtti.

 

Söz konusu politika, bilim çevrelerinde bilgiyi daha kolay erişilebilir hale getirmeye yönelik dünya çapındaki bir eğilimin parçası. AB üyesi ülkeler de geçtiğimiz Mayıs ayında 2020 itibariyle Avrupa’daki bütün bilimsel raporlara karşılıksız erişim öngören bir öneriyi kabul etmişti. NASA’nın bu girişimiyle, uzayda zinde kalma, Ay’daki denizlerinin yaşı gibi pek çok konuda kurum tarafından yapılan araştırma sonuçlarına erişim artık mümkün.

REFERENCES

  • 1. http://www.independent.co.uk/news/science/nasa-research-available-free-online-a7200011.html
  • 2. http://futurism.com/free-science-nasa-just-opened-its-entire-research-library-to-the-public/
  • 3. http://www.nasa.gov/press-release/nasa-unveils-new-public-web-portal-for-research-results/