#

Komşu Yıldıza 20 Yılda Yolculuk!

Bilim Dalları

Ama bir sorun var…

Uzay gemileri çok küçük!.. 1 gram bile değil!  Rus milyarder Yuri Milner’in Güneş’in en yakın komşusu olan 4 ışıkyılı (yaklaşık 40 trilyon km) uzaklıktaki Alfa Centauri’ye 20 yılda ulaşmak için önerdiği, ve önde gelen fizikçilerce desteklenen yolculuğu yapacak olanlar aslında birer “uzay çipi” ya da “çip üzerinde uzay gemisi”.  

Mevcut uzay teknolojisiyle en yakın yıldıza yapılacak yolculuğun normalde on binlerce yıl süreceği hesaplanıyor. Servetini İnternet’teki sosyal medya sitelerine yaptığı yatırımlarla edinen ve “ufuk ötesi” bilim ve teknoloji projelerine verdiği destekle tanınan Milner ise, “Breakthrough Starshot” adlı projesinin günümüzün ya da yakın geleceğin teknolojisinin erimi içinde olduğu iddiasında.

Herbiri 1 gramdan küçük kütlede binlerce “nano uzay aracı”nda kameralar, foton itkisiyle çalışan motorlar, radyoaktif çekirdeklerin bozunmasına dayanan bir itki sistemi, navigasyon ve iletişim sistemleri bulunacak. Milner’in proje ekibi, bu bileşenleri içeren ve “Starchip” (Yıldız çipi) adı verilen çipin bugün 370 miligram ağırlığında yapılabileceği, 2030 yılındaysa ağırlığın 220 miligrama inebileceği görüşünde. Rus milyarder bugünün cep telefonu teknolojisiyle bile bir yıldızçipinin bir iPhone fiyatına üretilebileceği kanısında. Milner, “Birtakım mühendislik sorunlarının aşılması halinde”, projenin bir kuşak sonra gerçekleşebileceğini savunuyor.

Projeyi destekleyenler arasında ünlü fizikçiler Stephen Hawking, Princeton Üniversitesi’nden Freeman Dyson,  California Teknoloji Enstitüsü’nden Avi Loeb ve NASA’nın Ames Araştırma Merkezi’nin eski yöneticisi Pete Worden da bulunuyor.

Milner’in New York’ta bir basın toplantısıyla açıkladığı projede Alpha Centauri yıldız sistemine gönderilecek filodaki çiplerin her biri, birkaç metre boyutundaki bir yelkenle yol alacak. Yelkenin ağırlığının birkaç gramı aşmaması için yalnızca birkaç yüz atom kalınlığında bir materyalden yapılması gerekiyor.

Bir kilometre genişliğinde bir alan içinde yüzlerce hatta binlerce güçlü lazerden meydana gelen ve topluca 100 gigawat (100 milyarwat) gücünde tek bir lazer demeti oluşturacak bir dizge, hergün birkaç dakika çalışarak araçlardan birini ivmelendirecek.

Böylece herbiri ışık hızının (saniyede 300.000 km) beşte biri hıza kadar ivmelendirilecek araçlardan oluşacak filo, 20 yıl sonra Alpha Centauri sisteminin yanından geçerek bu yıldız sistemi ve barındırdığı olası gezegenler hakkında derlediği bilgileri, yelkenden yansıtarak güçlendireceği bir lazer demetiyle Dünya’ya ulaştıracak.

Ancak, nano uzay filosunun hedefe ulaştığında aldığı görüntüler, ışık hızına yakın (relativistik) hızları nedeniyle bir hayli, çarpılmış görüntüler olacak. Ama Rus milyarderin deyişiyle “ilk kez yıldızları uzaktan seyretmekten başka bir şey yapmış olacağız.”

Alpha Centauri, üçlü bir yıldız sistemi. Sistemin bileşenlerinden Alpha Centauri A, Güneş’le aynı sınıftan (G sınıfı) ama biraz daha büyük bir “sarı”  yıldız, Alpha Centauri B ise, Güneş’ten daha az kütleli “K” sınıfı bir turuncu yıldız. Alpha Centauri C ya da daha iyi bilinen adıyla Proxima Centauri, sistemin öteki iki yıldızının çevresinde dolanan, M sınıfı bir “kırmızı cüce” yıldız. Daha önce Alpha Centauri’nin çevresinde bir gezegenin varlığı ile ilgili bir gökbilim ekibince yapılan açıklama, daha sonra geri çekilmişti.

REFERENCES

  • 1. “Russian billionaire unveils big plan to build tiny interstellar spacecraft”, Science, 12 Nisan