#

Kelliğin Çaresi Kök Hücrelerde mi?

Bilim Dalları
Etiketler

Texas Üniversitesi'ne bağlı Southwestern Tıp Merkezi'ndeki bilim insanları ak saçlardan ve kellikten sorumlu hücreleri tespit etti. Ekibin deri hücreleriyle ilgili keşfi, kelliği ve saç ağarmasını ortadan kaldırabilecek tedavileri akla getirdi.

Genes & Development dergisinde yayımlanan araştırmada, saç foliküllerinin düzgün çalışmasını sağlayacak gen açıklandı. Araştırmanın başındaki Dr. Lu Le, sinirsel gelişimle ilgili KROX20 adlı proteinin, saç kılı yuvasına dönüşecek deri hücrelerini harekete geçirdiğini keşfettiklerini söyledi.  

Araştırmacılar saçın habercisi bu hücrelerin daha sonra saçın pigmentasyonundan sorumlu kök hücre faktörü (KHF) adlı bir protein de ürettiğini söyledi. Kök hücre faktörü, öncül hücrelerden silindiğinde, araştırmada kullanılan farelerin saçlarının beyazladığı gözlemlendi. Araştırmacılar KROX20 üreten hücreleri sildiklerinde ise, farelerde saç üretiminin durduğu görüldü.

Keşiflerini, tümörlerin sinirler üzerinde geliştiği 1. Tip Nörofibromatozis denen genetik bir hastalığı incelerken yaptıklarını söyleyen araştırmacılar, bundan sonra kelliğin neden daha çok erkeklerde görüldüğünü, KROX20 adlı proteinin saç hücrelerinden hangilerini tetiklediğini ve kök hücre faktörünün ileri yaşlarda neden düzgün çalışmadığını araştıracak.

Ancak sevinmek için erken olabilir, çünkü bilim insanları saçlarımızın büyümesi ile kelliğe neden olan şeyin, iki farklı transkripsiyon faktörü seti olabileceğini de ekliyor. Örtüşme olabilir ancak, saç gelişimi için gerekli olan bir transkripsiyon faktörünün belirlenmiş olması, aynı transkripsiyon faktörünün saç dökülmesine neden olan şey olduğu anlamına gelmiyor.

REFERENCES

  • 1. https://www.sciencedaily.com/releases/2017/05/170505184426.htm