#

İşlenmiş Ette Kanser Tehlikesi

Bilim Dalları

Dünya Sağlık Örgütü: İşlenmiş et mamulleri kesin, kırmızı et “muhtemel” kanser etmeni…

Dünya Sağlık Örgütü (World Health Organization – WHO), medyaya sızan ve günlerdir merakla beklenen resmi raporunda, salam, sosis, jambon, domuz pastırması gibi ürünlerin, bağırsak kanseri riskini önemli ölçüde artırdığını açıkladı.

Dünya Sağlık Örgütü’ne bağlı Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (International Agency for Research on Cancer – IARC) tarafından yapılan açıklamada, işlenmiş et ürünleri “insanlarda kanser yapıcı” (kanserojen) sınıfına sokulurken, kırmızı etin de “insanlar için muhtemelen kansorejen” olduğu belirtildi.

IARC tarafından 10 ülkeden 22 uzmanın oluşturduğu bir çalışma grubunca varılan sonuçlara göre günde alınan her 50 gram kadar (2-3 salam dilimi) işlenmiş et, kalın bağırsak-makat (kolorektal) kanser olasılığını yüzde 18 oranında artırıyor.

IARC tarafından yayına konan bir soru-cevap listesinde de işlenmiş et mamullerinin kanser riski sıralamasında sigara ve tütün ürünleri ve asbest gibi kanserojen olduğu kanıtlanmış maddeleri içeren “1. Grup” içine konmasına karşın, bunlar kadar tehlikeli olmadığı, ama ölçülü oranlarda tüketilmesi gerektiği belirtiliyor.

Söz konusu dokümanda ayrıca, kırmızı etin açık ateş ve tava gibi sıcak yüzeylerle temas halinde pişirilmesinin kanser riskini yükselttiği de kaydediliyor.

Kırmızı et tüketimiyle kanser türleri arasındaki ilişki ile ilgili olarak da, “en güçlü, ama hâlâ sınırlı olan kanıtlara” göre kolorektal kanser öne çıkmakla birlikte pankreas ve prostat kanserleriyle ilgiyi gösteren bulgulara işaret ediliyor.

İşlenmiş et tüketimininse kolorektal kanserine neden olduğu bulgusunun yanı sıra kesin olmayan bulguların mide kanseri tehlikesini de gösterdiği belirtiliyor.

REFERENCES

  • 1. http://www.iarc.fr/en/media-centre/pr/2015/pdfs/pr240_E.pdf
  • 2. http://www.iarc.fr/en/media-centre/iarcnews/pdf/Monographs-Q&A_Vol114.pdf