#

Enerjik Fotoğraflar!

Bilim Dalları

Kendi fotoğrafınızla şarj…

Aralarında bir Türk doktora öğrencisinin de bulunduğu araştırma grubu “fotovoltaik mürekkeple” güneş enerjisini depolayan fotoğraflar basmayı başardı.

Finlandiya’nın Aalto Üniversitesi’nden Jann Halme yönetiminde doktora sonrası araştırmalar yapan Ghufran Hashmi ile doktora öğrencisi elektrik-elektronik mühendisi Merve Özkan (üstte) organik (karbon 60 içeren) ve boyayla sensitize edilen (duyarlı hale getirilen) plastik tabanlı güneş hücresi basma teknolojisini (Bkz; video) yazıcılarda metin ve görsel basmak için püskürtülen “inkjet”lere uyarlamışlar.

Güneş enerjisi, sıradan mürekkepler tarafından soğurulduğunda ısı yaratıyor. Fotovoltaik mürekkep ya da boyaysa bu enerjinin bir bölümünü elektriğe dönüştürüyor. Renk ne kadar koyuysa, elektrik verimi o kadar artıyor. Dolayısıyla en verimli güneş hücreleri siyah renkli oluyor. Çalışmalarını Energy & Environmental Research dergisinde yayımlamış olan Aalto ekibiyse, fotovoltaik boyaları yazıcılarda kullanılan inkjet boyalarına dönüştürerek farklı renklerle görsel  malzeme  ve grafik tasarım çalışmaları için uygun hale getirmiş. Araştırmacılar böylece fotovoltaik boyanın bir görüntü dosyası aracılığıyla çeşitli desenlere ve görüntülere dönüştürülebileceğini ve görsellerin koyu ve açık bölgelerdeki şeffaflık derecelerinin ayarlanabileceğini belirtiyorlar.

Ekibe göre bu teknikle örneğin kendi fotoğrafınızı yeterince az enerji kullanan bir mobil cihazın üzerine dekor olarak basabilir ve aynı zamanda cihazınızı şarj edebilirsiniz. Bu teknik dekorasyon malzemelerine ve binalara entegre edilebilecek güneş hücreleri için de kapıyı aralıyor.