#

En Eski Renk Göz Alıyor

Bilim Dalları
Etiketler

Batı Afrika, Moritanya’da, Sahra Çölü’nün aşağısındaki Taoudeni Havzası meğer dünyanın en eski renklerini saklıyormuş. 1,1 milyar yıl önce dünyaya göz kırpan ilk renkler parlak pembeymiş! Önceki keşiflerden 500 milyon yıl daha yaşlı olan bu renk pigmentleri, siyanobakteriler tarafından üretilen fosilleşmiş klorofil molekülleri aslında. Antik okyanusların ilk sakinlerinden olan siyanobakteriler, fotosentez yapan organizmalar.

“Zaten her şeyin bir rengi var diyebilirsiniz ama bu bulduğumuz en eski biyolojik renk” diyor araştırmanın yöneticilerinden Prof. Dr. Jochen Brocks.

Araştırmacıların rengi gördüklerinde verdikleri ilk tepki, “Wow!” olmuş. Türkçe “Vay!” diyebiliriz. Moleküllerin bunca zaman bozulmadan kalabilmesine daha sonra ayrıca şaşırmışlar.

Keşfin daha büyük organizmaların neden daha önce dünyada var olmadığı sorusunu da aydınlatacağını belirtiyorlar. Çünkü araştırmaya göre, okyanuslarda bu denli fazla miktarda siyanobakteri barınırken, daha büyük, daha kompleks organizmaları ve daha geniş bir ekosistemi besleyecek yeterlilikte su yosunu nüfusu yaşamıyordu.

REFERENCES

  • 1. http://www.sciencemag.org/news/2018/07/world-s-oldest-color-found-ancient-fossils
  • 2. https://www.theguardian.com/science/2018/jul/09/scientists-discover-worlds-oldest-colour-bright-pink-sahara
  • 3. http://www.pnas.org/content/early/2018/07/03/1803866115